Żytnie babeczki z borówkami/jagodami i jeżynami słodzone miodem

Żytnie babeczki z borówkami/jagodami i jeżynami słodzone miodem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Prezentowane babeczki piekłam już niejednokrotnie i za każdym razem znikają w okamgnieniu. Są przepyszne, szczególnie zaraz po upieczeniu, gdyż posiadają wtedy mięciutkie wnętrze i zapieczoną górę. Uwielbiam ich kuszący zapach, puszystość, maślany posmak i to, że zawierają mnóstwo owoców.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na 4 większe babeczki:

  • mąka żytnia typ 720

    100 gramów
  • masło 82%

    50 gramów
  • miód

    3 łyżki
  • jajka

    2 sztuki
  • proszek do pieczenia

    1.25 łyżeczki
  • esencja waniliowa

    0.5 łyżeczki
  • borówki

    30 gramów
  • jeżyny

    30 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masło rozpuścić w małym rondelku i pozostawić do lekkiego ostudzenia. W misce ubić jajka, a następnie dodać do nich masło, miód oraz odrobinę esencji waniliowej. Nie przerywając mieszania stopniowo wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na końcu do ciasta należy wmieszać owoce. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek; uwaga, bo babeczki mocno urosną podczas pieczenia) i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. Ciastka wyjąć z blachy i pozostawić na kratce do ostudzenia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gusia1000

12.08.2018 19:30
Dobre

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat