Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żytni chleb z prodiża (z czarnuszką, suszoną papryką, siemieniem lnianym i sezamem)

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zakwas żytni 30 dag
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 łyżeczki
woda letnia 70 dag
Czarnuszka nasiona Prymat 0,5 gram
siemię lniane 3 gramy
sezam 3 gramy
tłuszcz do formy
mak
mąka żytnia 1 kilogram
papryka 2 (płatki)

Przepis i sposób przygotowania na: Żytni chleb z prodiża (z czarnuszką, suszoną papryką, siemieniem lnianym i sezamem)

Kroki postępowania

1

Połowę składników (mąki, zakwasu i letniej wody) łączymy ze sobą w jednolitą masę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 12 h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Krok 1 - Żytni chleb z prodiża (z czarnuszką, suszoną papryką, siemieniem lnianym i sezamem) foto
2

Po 12 h do ciasta dodajemy pozostałe składniki: 15 dag zakwasu, 35 dag letniej wody i 50 dag mąki żytniej razowej (ja użyłam typ 2000) i mieszamy ciasto chlebowe.

Krok 2 - Żytni chleb z prodiża (z czarnuszką, suszoną papryką, siemieniem lnianym i sezamem) foto
3

Do wymieszanej masy dodajemy czarnuszkę, siemię lniane, większość sezamy (zostawiamy trochę do posypania na wierzch) i suszoną paprykę. Wszystkie składniki ponownie ze sobą mieszamy.

Krok 3 - Żytni chleb z prodiża (z czarnuszką, suszoną papryką, siemieniem lnianym i sezamem) foto
4
Ciasto chlebowe umieszczamy w wysmarowanym tłuszczem prodiżu.
Krok 4 - Żytni chleb z prodiża (z czarnuszką, suszoną papryką, siemieniem lnianym i sezamem) foto
5

Posypujemy na wierzchu sezamem i makiem (bądź innymi nasionami). Tak przygotowane ciasto na chleb, przykrywamy ściereczką i odkładamy ponownie w ciepłe miejsce na ok 2 godziny.

Po tym czasie, wyrośnięte ciasto nacinamy na wierzchu i stawiamy na rozgrzanym prodiżu. Ja używam prodiża, który grzeje od góry i od dołu. W trakcie pieczenia, po 50 minutach otwieramy prodiż i przykrywamy chleb u góry papierem do pieczeni, żeby nam się za bardzo nie spiekł. Przykrywamy z powrotem górę prodiża i odłączamy dół. Pieczemy łącznie przez 1,5 h.

Krok 5 - Żytni chleb z prodiża (z czarnuszką, suszoną papryką, siemieniem lnianym i sezamem) foto
6

Upieczony chleb odkładamy na kratkę do wystudzenia. Smacznego!

Krok 6 - Żytni chleb z prodiża (z czarnuszką, suszoną papryką, siemieniem lnianym i sezamem) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

elka72 13.11.2013 21:01
Bardzo smaczny chlebek :) Uwielbiam swojskie wypieki.
caralajna 27.04.2013 08:12
bardzo fajny, uwielbiam domowy chleb
Ewa104 25.04.2013 16:35
Bardzo fajnie musi smakować z tymi przyprawami.
iziona 24.04.2013 21:13
Kiedys miałam takie urządzenie, ale byłam tak mądra i wywaliłam :(
KasiaK90 24.04.2013 20:09
pyszny domowy chlebuś
czekoladka_m 24.04.2013 13:33
Fantastyczny przepis!
fotoviderek 24.04.2013 08:17
Swojski chlebek ... mniam, mniam :)
Małgorzata106 23.04.2013 20:39
zjadłabym chociaż kawałaeczek
w mojej kuchni 23.04.2013 20:02
też w prodiżu piekę chleb i inne ..
Konczi 23.04.2013 18:03
podoba mi się ten chlebek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak