Przepis i sposób przygotowania na: Pełnoziarniste bułki z ziarnami
Przepis na pyszne, domowe bułki z ziarnami. Nie ma nic bardziej poprawiającego nastrój niż zapach pieczonych bułeczek w domu. To są bułeczki z mąki pszennej pełnoziarnistej na zaczynie drożdżowym. Posypane są pestkami dyni i słonecznika. Chrupiące, pyszne bułeczki z ziarnem są idealne na śniadanko lub kolację.
Kroki postępowania
W miseczce wymieszać pokruszone drożdże, 4 łyżki ciepłej wody, 1 łyżeczkę cukru, 1 płaską łyżeczkę mąki. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut.
W misce połączyć mąkę, wodę, mleko, jajko, masło, siemię lniane, sól oraz dodać wyrośnięte drożdże. Całość wymieszać i wyrobić ręcznie lub w robocie kuchennym.
Tak przygotowane ciasto odstawić do wyrośnięcia, aż potroi swoją objętość.


Formować małe bułeczki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i ostawić na około 10 minut.


Bułeczki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 15 minut w temperaturze 200 stopni.
