Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki żytnie

5.0
(261)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka żytnia 400 gramów
cukier 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 szczypty
drożdże świeże 15 gramów
mleko ciepłe 150 mililitrów
woda ciepła 150 mililitrów
sezam do posypania
pestki dyni do posypania
jajko 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki żytnie

Aby ciasto na bułki żytnie nie wyszło twarde:

- dopilnuj odpowiednich proporcji składników; 

- wybierz odpowiedni rodzaj mąki żytniej, najlepiej typ 750; możesz także tak 3/4 proporcji mąki żytniej i uzupełnić mąką pszenną, która sprawi, że ciasto będzie lżejsze,

- odpowiednio wyrabiaj ciasto; ciasto na bułki żytnie wymaga cierpliwości, aby składniki się dobrze połączyły ze sobą,

- upewnij się, że przed formowaniem bułek, ciasto podwoiło swoją objętość,

- pilnuj czasu i temperatury pieczenia;

Do podgrzanego mleka dodać drożdże, cukier oraz 2 łyżki mąki. Odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.

Gotowy zaczyn dodać do mąki i soli. Dolać ciepłą wodę i wyrabiać ciasto. Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie z ciasta formować bułki i układać na blaszce do pieczenia.

Wierzch bułek posmarować jajkiem i posypać ziarnami. Piec 20-30 minut w 180 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

... 5 tygodni temu
Tragedia. Zaczyn wyrastał a ciasto jak beton. Strata czasu I składników.
Doradca Smaku 5 tygodni temu
Powodów dla których bułki wyszły twarde może być wiele. W opisie przepisie zawarłem kilka dodatkowych wskazówek, które powinny pomóc, aby ciasto było odpowiednie, a finalnie bułki miękkie w środku. Nadmienię też, że ciasto na bułki żytnie jest wymagające, więc jeśli obawiamy się, że nie wyjdzie warto postawić na bułki pszenno-żytnie, które są łatwiejsze do upieczenia :)
Johny 19.03.2024 01:25
Ten przepis jest lewy bułki nie są zjadliwe twarda glina z zakalcem nie polecam tragedia
Ewuczka 11.02.2024 15:19
Mi też wyszły okropne. Skórka twarda a w środku jakby zakalec
Patka 08.01.2024 07:36
Tragedia! Wyszły podstawki pod kubki a nie bułki!
Pudzian 13.12.2023 14:00
Po 30min to raczej kulki z gliny a nie bułki trzeba trochę dłużej trzymać w piekarniku
Natalla 05.08.2023 20:17
Mi wgl ciasto nie wyrosło:/ bułki jak skały jeśli można to było wgl nazwać bułka:((
Ania 19.09.2023 15:48
Potwierdzam. Nie wiem co zrobilam nie Tak ale bulki Wyszly twarde a w Srodku to chyba zakalec. A pieklam nawet dluzej Bo po 20 min. Byly niedopieczone.
Doradca Smaku 07.08.2023 13:18
Ważna jest konsystencja ciasta w trakcie wyrabiania. Jeśli ciasto jest gęste, warto dodać jeszcze odrobinę wody.
Karolina 18.12.2022 15:03
Nie wiem co zrobiłam nie tak, ale moje wyszły okropne
Kuchareczek 15.07.2023 13:12
Moje ciasto także nie wyszło strasznie się ciągło jak kisiel ;(
Doradca Smaku 19.12.2022 09:59
następnym razem będzie lepiej :)
mysza75 22.01.2017 11:07
fajne zdrowe bułeczki
Ola1984 21.01.2017 21:42
Pyszny, domowy wypiek :)
cukiereczek 21.01.2017 19:00
świeże,pachnące bułeczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak