Przepis i sposób przygotowania na: Bułki żytnie
Aby ciasto na bułki żytnie nie wyszło twarde:
- dopilnuj odpowiednich proporcji składników;
- wybierz odpowiedni rodzaj mąki żytniej, najlepiej typ 750; możesz także tak 3/4 proporcji mąki żytniej i uzupełnić mąką pszenną, która sprawi, że ciasto będzie lżejsze,
- odpowiednio wyrabiaj ciasto; ciasto na bułki żytnie wymaga cierpliwości, aby składniki się dobrze połączyły ze sobą,
- upewnij się, że przed formowaniem bułek, ciasto podwoiło swoją objętość,
- pilnuj czasu i temperatury pieczenia;
Do podgrzanego mleka dodać drożdże, cukier oraz 2 łyżki mąki. Odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.
Gotowy zaczyn dodać do mąki i soli. Dolać ciepłą wodę i wyrabiać ciasto. Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie z ciasta formować bułki i układać na blaszce do pieczenia.
Wierzch bułek posmarować jajkiem i posypać ziarnami. Piec 20-30 minut w 180 stopniach.