Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zwinięta cukinia

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże świeże 25 gram
mąka pszenna 250 gram
mąka pszenna pełnoziarnista 250 gram
cukier 1 łyżeczka
sól 1 szczypta
jaja 1 sztuka
przyprawa do gyrosa 1 łyżeczka
woda 300 (ciepła)
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Zwinięta cukinia

1. Przygotuj zaczyn z drożdży, cukru i 60ml wody. Odstaw na kilka minut, do spienienia się drożdży.

2. W misce od miksera wymieszaj mąkę, sól, zaczyn drożdżowy i resztę ciepłej wody. Wyrób ciasto przy użyciu haka. Oczywiście można ciasto przygotować ręcznie. Jeżeli masa będzie zbyt sucha, dodaj trochę więcej wody. Ciasto powinno być sprężyste, ale nie przylegające do ścianek miski czy stolnicy.

3. Gotową kulkę przełóż do miski lekko spryskanej oliwą, przykryj folią spożywczą i odłóż na około 1 godzinę do podwojenia objętości.

4. Teraz przygotuj cukinię. Pokrój ją na około 5mm plastry. Posmaruj oliwą i przyprawą do gyrosa. Oczywiście możesz użyć innej przyprawy. Dopraw solą i pieprzem.

5. Połóż plastry na grillu albo patelni grillowej. Smaż z każdej strony od 3 do 5 minut. Zdejmij z grilla i odłóż na bok, aby przestudzić cukinię.

6. Kiedy ciasto już urosło, wyjmij kulę na oprószoną mąką stolnice, podziel na dwie części i rozwałkuj na prostokąt o wielkości około 20x30cm.

7. Teraz pokrój ciasto na plastry o grubości nieco większej od szerokości plastrów cukinii. Na każdy plaster ciasta połóż cukinię. Zwiń plastry. Kiedy rulonik będzie miał około 3-4cm średnicy utnij ciasto i zacznij zwijać kolejny rulonik. Postępuj tak, aż skończy ci się cukinia.

8. Rozgrzej piekarnik do temperatury 190°C.

9. Ułóż ruloniki na dwóch blachach do pieczenia i posmaruj rozkłóconym jajkiem. Oprósz ulubiona przyprawą.

10. Piecz około 25 minut, aż "zwijańce" będą lekko zarumienione.

11. Podawaj na ciepło lub na zimno jako zakąskę albo dodatek na pikniku.

Smacznego!

www.sandrabakesaparty.pl

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszkalider 21.01.2013 21:31
pycha
babajaga1969 16.01.2013 12:48
podoba mi się ta propozycja i wypróbuję jak urośnie mi cukinia na działce :- smaczne ! :)
V_kuchareczka 16.01.2013 09:39
Rewelacja
cukiereczek 16.01.2013 09:27
świetny pomysł
ONY_za_kare 16.01.2013 08:54
świetny pomysł. musi być pycha
mela25 16.01.2013 08:36
pycha
fotoviderek 16.01.2013 08:28
Wygląda interesująco:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak