Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek zapiekany z białą kiełbasa i jajkiem

2.0
(2)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Żurek zapiekany z białą kiełbasa i jajkiem ciekawa propozycja na obiad.

Składniki:

Zapiekany żurek

kiełbasa biała 4 sztuki
jajko 4 sztuki
zakwas na żur 250 mililitrów
śmietanka słodka 200 mililitrów
szalotka 2 sztuki
czosnek 3 ząbki
sól do smaku 1 szczypta
pieprz 1 szczypta

Porada

W oryginalnym przepisie do zupy dodano jeszcze odrobinę cukru i ziele angielskie.

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek zapiekany z białą kiełbasa i jajkiem

Szalotkę i czosnek obrać, posiekać.
W garnku stopić masło, dodać szalotkę i czosnek, zeszklić.

Zakwas wymieszać ze śmietanką. Wlać do garnka i mieszając zagotować. Przyprawić do smaku według uznania. Zdjąć z ognia.

Foremki do zapiekania (filiżanki lub miseczki), wysmarować masłem (takie naczynie, które nie pęknie pod czas pieczenia). Na dno włożyć kiełbasę (może być w całości lub pokrojona na mniejsze kawałki). Naczynia wypełnić zupą. Na wierzch wbić jajko. Jajko przyprawić solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C. Zapiekać przez kilkanaście minut, aż jajko zetnie się wystarczająco.

Jeśli chcecie zrobić to danie z gotowego żurku, to wystarczy białą kiełbasę zalać zupą, a na wierzch wbić jajko. Wyjdzie to samo.
SMACZNEGO.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak