Przepis i sposób przygotowania na: Żurek zapiekany z białą kiełbasa i jajkiem
Szalotkę i czosnek obrać, posiekać.
W garnku stopić masło, dodać szalotkę i czosnek, zeszklić.
Zakwas wymieszać ze śmietanką. Wlać do garnka i mieszając zagotować. Przyprawić do smaku według uznania. Zdjąć z ognia.
Foremki do zapiekania (filiżanki lub miseczki), wysmarować masłem (takie naczynie, które nie pęknie pod czas pieczenia). Na dno włożyć kiełbasę (może być w całości lub pokrojona na mniejsze kawałki). Naczynia wypełnić zupą. Na wierzch wbić jajko. Jajko przyprawić solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C. Zapiekać przez kilkanaście minut, aż jajko zetnie się wystarczająco.
Jeśli chcecie zrobić to danie z gotowego żurku, to wystarczy białą kiełbasę zalać zupą, a na wierzch wbić jajko. Wyjdzie to samo.
SMACZNEGO.