Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek z płuckami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

płucka wieprzowe 500 g,
cebula 1 szt,
woda zimna 1,5 litra
żurek 500 ml,
ząbki czosnku 2 szt,
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku,
Ziele angielskie całe Prymat 3 kulki,
Liść laurowy suszony Prymat 1 -2 szt,
Kucharek przyprawa uniwersalna do smaku
Przyprawa do zup i potraw Kucharek do smaku
ziemniaki 3 szt,
marchewka 1 szt,
seler korzeniowy kawałek

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek z płuckami

1
Płucka wieprzowe oczyścić ,kilka razy przepłukać zimną wodą , ugotować do miekkości z cebulą, liściem laurowym, zielem angielskim oraz z marchewką i kawałkiem selera.
2.
Po ugotowaniu płucka wyjąc na talerz,pokroić w mniejszą kostkę,cebulę wyrzucić a marchewkę i seler pognieść widelcem i z powrotem włożyć do żuru.
3.
Wywar z płucek zaląc żurem dodać pokrajane płucka, przeciśniemy przez praskę czosnek, doprawić solą , pieprzem, przyprawą uniwersalną oraz przyprawą w płynie gotować na małym ogniu około 15 minut.
4.
Ziemniaki obrać pokroić w kostkę opłukać ugotować do miekkości, odlać wodę czyli ( odcedzić )

Na talerz nałożyć porcje ziemniaków i żaląc żurkiem z płuckami.
Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 27.03.2017 21:45
Dobra zupa.
Bożena Matuszczyk 26.03.2017 23:38
Dziękuję za miły komentarz mój mąż uwielbia.
Justi2401 26.03.2017 18:44
Nie jadłam nigdy takiego żurku, brzmi ciekawie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak