Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XV: Łopatka wieprzowa z kwaśną kapustą, odc. 35
Sposób przygotowania:
Do tego przepisu będzie potrzebny rosół drobiowy wraz z warzywami. Przygotujmy aromatyczny, domowy bulion wg ulubionej receptury.
Marynata:
W misce łączymy musztardę rosyjską, olej rzepakowy oraz marynatę o smaku piwa z miodem. Dokładnie mieszamy.
Łopatka wieprzowa:
Mięso nacieramy marynatą i pozostawiamy na minimum godzinę, aby dokładnie przeszło smakiem. Gdy się zamarynuje, do naczynia żaroodpornego przelewamy rosół. Wkładamy łopatkę, smarując ją od góry pozostałą częścią marynaty. Dodajemy pokrojone w plastry warzywa z rosołu. Naczynie żaroodporne szczelnie przykrywamy folią aluminiową. Mięso wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika z opcją termoobiegu. Czas pieczenia to 1,5 godziny.
Kwaśna kapusta:
Pomidor kroimy w dużą kostkę. Kapustę odsączamy, zachowując sok, a następnie siekamy nożem. W garnku rozgrzewamy masło klarowane. Wrzucamy pomidor, mieszamy i podsmażamy minutę. Dodajemy kapustę, ziele angielskie, liście laurowe i kminek, a następnie dokładnie mieszamy całość. Do garnka wlewamy rosół i ponownie mieszamy. Można doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 10 minut, aż kapusta będzie miękka. W razie potrzeby, aby dodać kwaśnego smaku, możemy dolać pozostawiony wcześniej sok z kiszonej kapusty.
Sposób podania:
Łopatkę kroimy w plastry. Lekko odciśniętą kapustę układamy na talerzu, na niej plastry mięsa, a obok warzywa z rosołu. Całość polewamy sosem z pieczenia mięsa. Dla podkreślenia smaku dodajemy chrzan jabłkowy, dla dekoracji - świeżą pietruszkę.