Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XV: Łopatka wieprzowa z kwaśną kapustą, odc. 35

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(80)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Tradycyjne danie kuchni polskiej - łopatka wieprzowa z kwaśną kapustą. Świetna propozycja na zimowy i sycący posiłek.

Składniki:

Mięso:

łopatka wieprzowa 1 kilogram
rosół drobiowy 1 szklanka
warzywa z rosołu 1 garść

Marynata:

Musztarda rosyjska Prymat 3 łyżeczki
olej rzepakowy 3 łyżki
Marynata o smaku piwa z miodem Prymat 4 łyżeczki

Kapusta:

pomidor malinowy 1 sztuka
Kapusta kwaszona z marchewką SMAK 500 gramów
masło klarowane 2 łyżki
Ziele angielskie całe Prymat 5-6 sztuk
Liść laurowy suszony Prymat 4 sztuki
Kminek cały Prymat 2 łyżeczki
rosół drobiowy 1 litr

Do smaku:

sól morska Prymat w młynku do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Do dekoracji:

chrzan jabłkowy Smak
natka pietruszki

Porada

Im dłużej marynujemy łopatkę, tym lepiej przejdzie smakiem. Mięso warto więc przygotować dzień wcześniej i pozostawić w lodówce na całą noc.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XV: Łopatka wieprzowa z kwaśną kapustą, odc. 35

Sposób przygotowania:

Do tego przepisu będzie potrzebny rosół drobiowy wraz z warzywami. Przygotujmy aromatyczny, domowy bulion wg ulubionej receptury.

Marynata:

W misce łączymy musztardę rosyjską, olej rzepakowy oraz marynatę o smaku piwa z miodem. Dokładnie mieszamy.

Łopatka wieprzowa:

Mięso nacieramy marynatą i pozostawiamy na minimum godzinę, aby dokładnie przeszło smakiem. Gdy się zamarynuje, do naczynia żaroodpornego przelewamy rosół. Wkładamy łopatkę, smarując ją od góry pozostałą częścią marynaty. Dodajemy pokrojone w plastry warzywa z rosołu. Naczynie żaroodporne szczelnie przykrywamy folią aluminiową. Mięso wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika z opcją termoobiegu. Czas pieczenia to 1,5 godziny.

 

Kwaśna kapusta:

Pomidor kroimy w dużą kostkę. Kapustę odsączamy, zachowując sok, a następnie siekamy nożem. W garnku rozgrzewamy masło klarowane. Wrzucamy pomidor, mieszamy i podsmażamy minutę. Dodajemy kapustę, ziele angielskie, liście laurowe i kminek, a następnie dokładnie mieszamy całość. Do garnka wlewamy rosół i ponownie mieszamy. Można doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 10 minut, aż kapusta będzie miękka. W razie potrzeby, aby dodać kwaśnego smaku, możemy dolać pozostawiony wcześniej sok z kiszonej kapusty. 

Sposób podania:

Łopatkę kroimy w plastry. Lekko odciśniętą kapustę układamy na talerzu, na niej plastry mięsa, a obok warzywa z rosołu. Całość polewamy sosem z pieczenia mięsa. Dla podkreślenia smaku dodajemy chrzan jabłkowy, dla dekoracji - świeżą pietruszkę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak