Doradca Smaku XV: Łopatka wieprzowa z kwaśną kapustą, odc. 35

odc. 35 Doradca Smaku

Doradca Smaku XV: Łopatka wieprzowa z kwaśną kapustą, odc. 35

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Tradycyjne danie kuchni polskiej - łopatka wieprzowa z kwaśną kapustą. Świetna propozycja na zimowy i sycący posiłek.

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Mięso:

  • łopatka wieprzowa

    1 kilogram
  • rosół drobiowy

    1 szklanka
  • warzywa z rosołu

    1 garść

Marynata:

  • Musztarda rosyjska Prymat

    3 łyżeczki
  • olej rzepakowy

    3 łyżki
  • Marynata o smaku piwa z miodem Prymat

    4 łyżeczki

Kapusta:

  • pomidor malinowy

    1 sztuka
  • Kapusta kwaszona z marchewką SMAK

    500 gramów
  • masło klarowane

    2 łyżki
  • Ziele angielskie całe Prymat

    5-6 sztuk
  • Liść laurowy suszony Prymat

    4 sztuki
  • Kminek cały Prymat

    2 łyżeczki
  • rosół drobiowy

    1 litr

Do smaku:

  • sól morska Prymat w młynku

    do smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku

Do dekoracji:

  • chrzan jabłkowy Smak

  • natka pietruszki

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania:

Do tego przepisu będzie potrzebny rosół drobiowy wraz z warzywami. Przygotujmy aromatyczny, domowy bulion wg ulubionej receptury.

Marynata:

W misce łączymy musztardę rosyjską, olej rzepakowy oraz marynatę o smaku piwa z miodem. Dokładnie mieszamy.

Łopatka wieprzowa:

Mięso nacieramy marynatą i pozostawiamy na minimum godzinę, aby dokładnie przeszło smakiem. Gdy się zamarynuje, do naczynia żaroodpornego przelewamy rosół. Wkładamy łopatkę, smarując ją od góry pozostałą częścią marynaty. Dodajemy pokrojone w plastry warzywa z rosołu. Naczynie żaroodporne szczelnie przykrywamy folią aluminiową. Mięso wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika z opcją termoobiegu. Czas pieczenia to 1,5 godziny.

 

Kwaśna kapusta:

Pomidor kroimy w dużą kostkę. Kapustę odsączamy, zachowując sok, a następnie siekamy nożem. W garnku rozgrzewamy masło klarowane. Wrzucamy pomidor, mieszamy i podsmażamy minutę. Dodajemy kapustę, ziele angielskie, liście laurowe i kminek, a następnie dokładnie mieszamy całość. Do garnka wlewamy rosół i ponownie mieszamy. Można doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 10 minut, aż kapusta będzie miękka. W razie potrzeby, aby dodać kwaśnego smaku, możemy dolać pozostawiony wcześniej sok z kiszonej kapusty. 

Sposób podania:

Łopatkę kroimy w plastry. Lekko odciśniętą kapustę układamy na talerzu, na niej plastry mięsa, a obok warzywa z rosołu. Całość polewamy sosem z pieczenia mięsa. Dla podkreślenia smaku dodajemy chrzan jabłkowy, dla dekoracji - świeżą pietruszkę.

Doradca Smaku
Im dłużej marynujemy łopatkę, tym lepiej przejdzie smakiem. Mięso warto więc przygotować dzień wcześniej i pozostawić w lodówce na całą noc.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat