Żurek z pieczarkami na wędzonych żeberkach

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Każdy z nas na pewno lubi żurek, który możemy przyrządzić na różne sposoby. Można go podać z tłuczonymi ziemniakami jak i pokrojone w kostkę tak zwany żur żonaty z dodatkiem pieczarek. Taki właśnie żurek dzisiaj podaję.

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • żeberka wędzone

    600 gramów
  • kiełbasa śląska

    2 sztuki
  • pieczarki

    300 gramów
  • żurek

    0.5 litra
  • cebula

    1 sztuka
  • olej do smażenia

    3 łyżki
  • sól

    1 szczypta
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
  • ziele angielskie

    4 ząbki
  • liście laurowe

    2 liście
  • Majeranek suszony Prymat

    2 łyżki

Dodatkowo:

  • ziemniaki ugotowane

    5 sztuk
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żeberka wędzone zalewamy wodą i wstawiamy do gotowania. Gotujemy około 20 minut, następnie dodajemy obraną, pokrojoną i zeszkloną na patelni cebulę. Dodajemy pokrojoną kiełbasę oraz przyprawy. Gotujemy około 40 minut, żeberka wyjmujemy, obieramy, kroimy i wkładamy ponownie do zupy. Pieczarki po oczyszczeniu, umyciu, kroimy i podsmażyć na oleju.
Podsmażone pieczarki dodajemy do zupy.  Zupę zalewamy żurem, doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze około 10 minut. Ziemniaki obieramy, płuczemy, kroimy w kostkę, a następnie gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i dodajemy do żurku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 27.06.2018 17:28
Dobra zupa.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat