Żurek z pieczarkami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żeberka wieprzowe

    kawałek
  • ziemniaki

    4 szt
  • marchew

    2 szt
  • pieczarki

    4 szt
  • Żur w butelce

    1 szt
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 szt
  • ziele angielskie

    2 szt
  • śmietana

    1 łyżka
  • mąka

    0,5 łyżki
  • ząbki czosnku

    2 szt
  • sól

  • pieprz

  • majeranek

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Żurek z pieczarkami foto
Na wrzącą wodę w garnku wrzucamy kawałek żeberka, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Przyprawiamy solą i gotujemy do miękkości mięsa. Ziemniaki obieramy i myjemy, kroimy w kosteczkę i wrzucamy do zupy. Gotujemy 5 minut.
Krok 2 - Żurek z pieczarkami foto
Po tym czasie dorzucamy obrane i pokrojone w plasterki pieczarki.
Gotujemy następne 5 minut.
Krok 3 - Żurek z pieczarkami foto
Dodajemy obrane, umyte i starte na tarce marchewki. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy do miękkości ziemniaków.
Krok 4 - Żurek z pieczarkami foto
Gdy ziemniaki będą miękkie, to wlewamy żur wymieszany z majerankiem. Dokładnie mieszamy. Śmietanę mieszamy z mąką i wodą, żeby nie było grudek. Wlewamy do zupy energicznie mieszając. Gotujemy 5 minut co jakiś czas mieszając. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na końcu dodajemy ząbki czosnku.
Krok 5 - Żurek z pieczarkami foto
Żurek z dodatkiem pieczarek u mnie w domu jest bardziej lubiany, niż tradycyjny z jajkiem. Ma on zupełnie inny smak. Polecam do spróbowania.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Katarzyna59 14.03.2015 20:23
rewelacyjny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat