Żurek z białą kiełbasą, jajkami przepiórczymi i boczkiem

Żurek z białą kiełbasą, jajkami przepiórczymi i boczkiem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Bulion drobiowy

  • bulion drobiowy

    2l

Składniki do żurku

  • boczek wędzony

    100 g
  • kiełbasa biała

    5 szt
  • kiełbasa

    toruńska 2 szt
  • ziele angielskie całe

    5 szt
  • liście laurowe

    2 szt
  • jajka przepiórcze

    10 szt
  • zakwas na żur

    3 butelki
  • ziemniaki ugotowane

    4 szt
  • majeranek Prymat

    1 opakowanie
  • olej do smażenia

    10 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Żurek z białą kiełbasą, jajkami przepiórczymi i boczkiem foto
Ćwiartki z kurczaka myjemy i wrzucamy do chłodnej wody w garnku. Gotujemy na średnim ogniu około 20 minut. Po 20 minutach dodajemy obraną włoszczyznę i pół obranej cebuli. Dodajemy ziele angielskie oraz liście laurowe. Gotujemy około 2 godzin.
Krok 2 - Żurek z białą kiełbasą, jajkami przepiórczymi i boczkiem foto
Gotujemy jajka przepiórcze około 5-6 minut w gorącej wodzie.
Krok 3 - Żurek z białą kiełbasą, jajkami przepiórczymi i boczkiem foto
Wlewamy butelki z zakwasu do dużego garnka. Smażymy na odrobinie oleju plastry boczku na patelni i dorzucamy do zakwasu wraz z olejem jaki został na patelni.
Krok 4 - Żurek z białą kiełbasą, jajkami przepiórczymi i boczkiem foto
Kroimy kiełbasy na pół i smażymy na patelni około 5-6 minut.
Krok 5 - Żurek z białą kiełbasą, jajkami przepiórczymi i boczkiem foto
Dodajemy do zakwasu kiełbasę wraz z jajkami przeciętymi na pół. Dodajemy bulion, ziele angielskie, liście prymat i doprawiamy majerankiem i gotujemy na wolnym ogniu 2 godziny.
Krok 6 - Żurek z białą kiełbasą, jajkami przepiórczymi i boczkiem foto
Ziemniaki gotujemy w gorącej wodzie do miękkości. Kroimy w kostkę i dodajemy do żurku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Łukasz15

24.04.2015 20:26
Uwielbiam taki żurek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat