odc. 22 Doradca Smaku

Doradca Smaku V: Kartoflanka z pęczakiem i serem bundz, odc. 22

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • kości schabowe wędzone

    500 g
  • ser bundz

    150 g
  • sucha krakowska

    10 plasterków
  • kasza pęczak

    150 g
  • świeża włoszczyzna

  • rosól warzywny KUCHAREK

    1 kostka
  • cebule

    3 szt
  • ziemniaki

    5-6 szt
  • zakwas do żurku

    200 ml
  • Liść laurowy suszony Prymat

  • Ziele angielskie całe Prymat

  • olej do smażenia

do smaku

  • Majeranek suszony Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

do dekoracji

  • świeży koper

    1 pęczek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku V: Kartoflanka z pęczakiem i serem bundz, odc. 22 foto
Przygotowujemy bulion ze świeżej włoszczyzny i 2 litrów wody. Dodajemy kości schabowe wędzone, kostkę rosołu warzywnego. Doprawiamy kilkoma ziarnami ziela angielskiego oraz kilkoma liśćmi laurowymi. Doprowadzamy do wrzenia.
Krok 2 - Doradca Smaku V: Kartoflanka z pęczakiem i serem bundz, odc. 22 foto
Cebule kroimy w drobną kostkę i podsmażamy w większym garnku na oleju rzepakowym. Obrane ziemniaki kroimy w plastry, dodajemy do cebuli i smażymy przez chwilę razem. Do garnka z wywarem wsadzamy sitko i chochlą przelewamy sam wywar.
Krok 3 - Doradca Smaku V: Kartoflanka z pęczakiem i serem bundz, odc. 22 foto
Całość zalewamy wywarem z włoszczyzny. Aby dokładnie odcedzić wywar możemy do garnka włożyć sitko i przelewać go za pomocą chochli. Całość zagotowujemy. Następnie wlewamy klarowną część zakwasu (bez osadu). Doprawiamy do smaku czarnym pieprzem i gotujemy chwilę na małym ogniu. Pod koniec gotowania zupę doprawiamy majerankiem.
Krok 4 - Doradca Smaku V: Kartoflanka z pęczakiem i serem bundz, odc. 22 foto
Na blasze wyłożonej pergaminem układamy plasterki kiełbasy oraz sera bundz. Ser oprószamy pieprzem. Całość pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C na około 5-7 minut.
Krok 5 - Doradca Smaku V: Kartoflanka z pęczakiem i serem bundz, odc. 22 foto
Zupę podajemy w głębokich talerzach, dodając do niej ugotowaną kaszę pęczak. Na wierzchu kładziemy plasterki kiełbasy i ser bundz. Całość możemy udekorować delikatnie porwanym w dłoniach świeżym koperkiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
MonikaW 10.10.2016 21:42
muszę zrobić, bo u nas kartoflankę robi się troszkę inaczej a tu mnie Pan Andrzej zainspirował - u nas często dodaje się troszkę grochu :)
gosia1988 10.10.2016 21:19
Wygląda bardzo apetycznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat