Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Doradca Smaku V: Kartoflanka z pęczakiem i serem bundz, odc. 22

5.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Składniki

kości schabowe wędzone
500 g
ser bundz
150 g
sucha krakowska
10 plasterków
kasza pęczak
150 g
świeża włoszczyzna
rosól warzywny KUCHAREK
1 kostka
cebule
3 szt
ziemniaki
5-6 szt
zakwas do żurku
200 ml
Liść laurowy suszony Prymat
Sklep Prymat
Ziele angielskie całe Prymat
Sklep Prymat
olej do smażenia

do smaku

Majeranek suszony Prymat
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Sklep Prymat

do dekoracji

świeży koper
1 pęczek

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku V: Kartoflanka z pęczakiem i serem bundz, odc. 22

Kroki postępowania

1
Przygotowujemy bulion ze świeżej włoszczyzny i 2 litrów wody. Dodajemy kości schabowe wędzone, kostkę rosołu warzywnego. Doprawiamy kilkoma ziarnami ziela angielskiego oraz kilkoma liśćmi laurowymi. Doprowadzamy do wrzenia.
Krok 1 - Doradca Smaku V: Kartoflanka z pęczakiem i serem bundz, odc. 22 foto
2
Cebule kroimy w drobną kostkę i podsmażamy w większym garnku na oleju rzepakowym. Obrane ziemniaki kroimy w plastry, dodajemy do cebuli i smażymy przez chwilę razem. Do garnka z wywarem wsadzamy sitko i chochlą przelewamy sam wywar.
Krok 2 - Doradca Smaku V: Kartoflanka z pęczakiem i serem bundz, odc. 22 foto
3
Całość zalewamy wywarem z włoszczyzny. Aby dokładnie odcedzić wywar możemy do garnka włożyć sitko i przelewać go za pomocą chochli. Całość zagotowujemy. Następnie wlewamy klarowną część zakwasu (bez osadu). Doprawiamy do smaku czarnym pieprzem i gotujemy chwilę na małym ogniu. Pod koniec gotowania zupę doprawiamy majerankiem.
Krok 3 - Doradca Smaku V: Kartoflanka z pęczakiem i serem bundz, odc. 22 foto
4
Na blasze wyłożonej pergaminem układamy plasterki kiełbasy oraz sera bundz. Ser oprószamy pieprzem. Całość pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C na około 5-7 minut.
Krok 4 - Doradca Smaku V: Kartoflanka z pęczakiem i serem bundz, odc. 22 foto
5
Zupę podajemy w głębokich talerzach, dodając do niej ugotowaną kaszę pęczak. Na wierzchu kładziemy plasterki kiełbasy i ser bundz. Całość możemy udekorować delikatnie porwanym w dłoniach świeżym koperkiem.
Krok 5 - Doradca Smaku V: Kartoflanka z pęczakiem i serem bundz, odc. 22 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MonikaW 10.10.2016 21:42
muszę zrobić, bo u nas kartoflankę robi się troszkę inaczej a tu mnie Pan Andrzej zainspirował - u nas często dodaje się troszkę grochu :)
gosia1988 10.10.2016 21:19
Wygląda bardzo apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak