Żurek Wielkanocny

Żurek Wielkanocny

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • żurek

    400 ml,
  • ziemniaki

    3 -4 szt,
  • kiełbasa biała

    200 g,
  • marchewka

    1 szt,
  • pietruszka

    1 szt,
  • ząbki czosnku

    2 - 3 ząbki,
  • liście laurowe Prymat

    2 szt,
  • ziele angielskie całe

    3 -4 ziarenka,
  • sól do smaku

  • czarny pieprz mielony Prymat

    do smaku,
  • Kucharek przyprawa uniwersalna

    do smaku,
  • majeranek Prymat

    1 łyżeczka,
  • jajka ugotowane na twardo

    2 szt,

dodatkowo;

  • śmietana

    200 ml,
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do wiekszego garnka włóż obrane, opłukane , pokrojone w kostkę warzywa, zalej zimną wodą (około 2 litrów).Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę,ziele angielskie oraz liście laurowe.
Doprowadź do zagotowania i gotuj tak około 15 -20 minut.
Dodaj białą kiełbasę pokrojoną w plastry.
Następnie zalej żurkiem dodaj majeranku, przypraw do smaku pieprzem i solą oraz przyprawą uniwersalną.
Podawaj z ugotowanym na twardo jajkiem.

Żurek można zabielić śmietaną.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gusia1000

19.04.2017 00:26
Zawsze jest dobry.

paniusiaewa

13.04.2017 12:15
Przepis na czasie, bo za chwilkę Wielkanoc. Pychotka.

Wacław

13.04.2017 10:29
mój ulubiony ;-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat