Wielkanoc: Sztufada

Wielkanoc: Sztufada

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

gniazda

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso wołowe z udźca

    1 kilogram
  • masło

    1 łyżka
  • smalec

    1 łyżka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • Pieprz czarny grubo mielony Prymat

    do smaku
  • Marynata w płynie szlachecka Prymat

    1 opakowanie
  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 liść
  • Goździki całe Prymat

    5 sztuk
  • wódka

    1 kieliszek
  • Majeranek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • Ziele angielskie całe Prymat

    6 ziaren
  • słonina

    10 dag
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Wielkanoc: Sztufada

Mięso ułożyć w kamiennym garnku, zalać marynatą płynną szlachecką i odstawić w zimne miejsce na jedną dobę. Co kilka godzin przekręcać, aby się równo zamarynowało. Mięso wyjąć z marynaty, opłukać, osuszyć i natrzeć solą. Słoninę pokroić w słupki. W mięsie zrobić otwory i naszpikować słoniną. 

Na rozgrzanym tłuszczu zrumienić mięso ze wszystkich stron, posypać majerankiem Prymat, dodać korzenne przyprawy Prymat, skropić wódką, podlać 3 łyżkami wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu, często skrapiając marynatą. Gdy mięso będzie miękkie zdjąć z ognia, ostudzić, pokroić w cienkie plastry i podawać z pikantnymi dodatkami: Pieczarkami z chili, Ogórkami z chili Smak i ostrymi sosami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Master12 10.04.2020 10:45
super fajnie wygląda
Ela15 12.04.2014 09:14
fajnie wygląda
marcia7 11.04.2014 14:59
super pomysł
caffee_tea 03.09.2012 16:33
mniaaam
miszelka 22.08.2012 18:23
zachęciła mnie głównie wódka :) na pewno wypróbuję
Sylwia29 06.07.2012 12:02
Pychota :)
Cukiereczek13 06.07.2012 10:31
wyglada naprawde smacznie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat