Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
gniazda
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mięso wołowe z udźca
1 kilogram -
masło
1 łyżka -
smalec
1 łyżka -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku -
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
do smaku -
Marynata w płynie szlachecka Prymat
1 opakowanie -
Liść laurowy suszony Prymat
1 liść -
Goździki całe Prymat
5 sztuk -
wódka
1 kieliszek -
Majeranek suszony Prymat
1 łyżeczka -
Ziele angielskie całe Prymat
6 ziaren -
słonina
10 dag
Przepis i sposób przygotowania Wielkanoc: Sztufada
Mięso ułożyć w kamiennym garnku, zalać marynatą płynną szlachecką i odstawić w zimne miejsce na jedną dobę. Co kilka godzin przekręcać, aby się równo zamarynowało. Mięso wyjąć z marynaty, opłukać, osuszyć i natrzeć solą. Słoninę pokroić w słupki. W mięsie zrobić otwory i naszpikować słoniną.
Na rozgrzanym tłuszczu zrumienić mięso ze wszystkich stron, posypać majerankiem Prymat, dodać korzenne przyprawy Prymat, skropić wódką, podlać 3 łyżkami wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu, często skrapiając marynatą. Gdy mięso będzie miękkie zdjąć z ognia, ostudzić, pokroić w cienkie plastry i podawać z pikantnymi dodatkami: Pieczarkami z chili, Ogórkami z chili Smak i ostrymi sosami.
Komentarze (7)