Wielkanoc: Sztufada

Wielkanoc: Sztufada

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso wołowe z udźca

    1 kg
  • masło

    1 łyżka
  • smalec

    1 łyżka
  • sól

  • pieprz czarny grubo mielony

  • Marynata płynna szlachecka - PET

  • liść laurowy

    1 liść
  • goździki całe

    5 szt
  • wódka

    1 kieliszek
  • majeranek otarty

    1 łyżeczka
  • ziele angielskie całe

    6 ziaren
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso ułożyć w kamiennym garnku, zalać marynatą płynną szlachecką i odstawić w zimne miejsce na jedną dobę. Co kilka godzin przekręcać, aby się równo zamarynowało. Mięso wyjąć z marynaty, opłukać, osuszyć i natrzeć solą. Na rozgrzanym tłuszczu zrumienić mięso ze wszystkich stron, posypać majerankiem Prymat, dodać korzenne przyprawy Prymat, skropić wódką, podlać 3 łyżkami wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu, często skrapiając marynatą. Gdy mięso będzie miękkie zdjąć z ognia, ostudzić, pokroić w cienkie plastry i podawać z pikantnymi dodatkami: Pieczarkami z chili, Ogórkami z chili Smak i ostrymi sosami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ela15

12.04.2014 09:14
fajnie wygląda

marcia7

11.04.2014 14:59
super pomysł

caffee_tea

03.09.2012 16:33
mniaaam

miszelka

22.08.2012 18:23
zachęciła mnie głównie wódka :) na pewno wypróbuję

Sylwia29

06.07.2012 12:02
Pychota :)

Cukiereczek13

06.07.2012 10:31
wyglada naprawde smacznie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat