żurek wielkanocny

żurek wielkanocny

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso od szynki

    50 dag
  • kiełbasa wiejska

    0,5 kg
  • chrzan

    do smaku
  • Barszcz

    1-1,5 szklanki
  • czosnek

    3-4 ząbków
  • jajka

    5-7 sztuk
  • liście laaurowe

    4-5 sztuk
  • sól

    do smaku
  • żeberka wieprzowe

    1-2 sztuk
  • woda

    2,5-3 l
  • ziele angielskie mielone

    4-5 ziarenek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żeberka i od szynki włożyć do garnka zalać wodą i gotować około godziny na małym ogniu. Mięso wyjąć pokroić w kostkę, żeberka obskubać i włożyć z powrotem do garnka, kiełbasę pokroić w większa kostkę lub plasterki i dodać do wywaru. Wlej żur i zagotuj, po zagotowaniu gotuj przez 5 -10 minut. Czosnek obierz drobno posiekaj lub wyciśnij przez prasę i dodaj do zupy. Włóż chrzan, liście laurowe i ziele angielskie. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Jajka ugotuj na twardo obierz i pokrój wedle uznania.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

adelajda

08.09.2013 11:47
smaczny żurek !!!!

Iwusia

16.07.2013 23:49
dobry żurek

Halina14

03.05.2013 08:22
żurek na każdą okazję

kamyk

15.04.2013 09:34
pyszny żurek świąteczny

Dorian

06.04.2013 16:47
typowo wielkanocny

kate.500

06.04.2013 16:37
bardzo lubie zurek

Milena87

31.03.2013 20:21
U mnie barszcz, ale żurek też lubię :)

msmors

31.03.2013 20:17
smaczne danie

gosia56

31.03.2013 19:07
bardzo lubię zurek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat