Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek na żeberkach, boczku wędzonym z grzybami

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Dzisiaj podaję mój ulubiony żurek ugotowany na żeberkach wieprzowych i wędzonym boczku. Żurek z dodatkiem pysznych świeżo zebranych leśnych grzybów, które udało mi się nazbierać.

Składniki:

Potrzebne składniki:

cebula 1 sztuka
podgrzybki 300 gramów
kiełbasa śląska 300 gramów
olej do smażenia 3 łyżki
bulion mięsny 2 litry
ząbki czosnku 3 ząbki
Liść laurowy suszony Prymat 2 liście
Ziele angielskie mielone Prymat 4 ziaren
Kucharek przyprawa uniwersalna 1 łyżka
Majeranek suszony Prymat 2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 szczypty
Pieprz czarny mielony Prymat 2 szczypty
żurek 500 mililitrów

Dodatkowo:

ziemniaki ugotowane 1.5 kilograma

Porada

Przyprawę uniwersalną dodajemy według uznania. Można w ogóle nie dodać, a w zamian dodać przyprawę w płynie. Sól i pieprz dodajemy do smaku.

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek na żeberkach, boczku wędzonym z grzybami

Grzyby oczyścić pokroić w większe kawałki, a następnie podsmażyć razem z pokrojoną cebulą i pokrojoną w plasterki kiełbasą.

Całość dodać do ugotowanego wcześniej bulionu na żeberkach wieprzowych i boczku wędzonym doprowadzić do zagotowania i gotować na małym ogniu, dodać liść laurowy, ziele angielskie, drobno pokrojone ząbki czosnku oraz przyprawy.

Gotować około 30 minut po czym doprowadzić do wrzenia, wlać żur i gotować jeszcze 10 minut. Zdjąć z ognia.

Żurek podawać z ugotowanymi, utłuczonymi ziemniakami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 20.07.2019 19:41
Dobre.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak