Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek na żeberkach

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żeberka wieprzowe 500 g
kiełbasa śląska 6-8 szt
marchewka 2 szt
pietruszka korzeń 1 szt
ziemniaki 7-8 szt
żur 400 ml
czosnek 2 zabki
Chrzan śmietankowy Smak 3 łyżeczki
sól
pieprz
śmietana do zabielenie
ziele angielskie 4 kulki
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
majeranek

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek na żeberkach

Do garnka wkładamy żeberka i zalewamy wodą około 2,5 - 3 l, zagotowujemy ściągamy szumowinę, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, sól i przeciśnięty czosnek, gotujemy na wolnym ogniu przez około 30min. Ziemniaki, marchew i pietruszkę obieramy, ziemniaki i pietruszkę kroimy w kostkę, marchew w plasterki, dodajemy do zupy, wszystko gotujemy razem przez około 20 minut, następnie dodajemy pokrojone na na 3 części kiełbaski śląskie oraz chrzan, po około 5 minutach zalewamy wszystko żurem, zabielamy śmietaną i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adam/ZUB3R 22.04.2013 21:35
smaczna zupa
w mojej kuchni 15.04.2013 21:53
żurek zawsze zjem ze smakiem
Bernadeta1 13.02.2013 08:23
super taki żurek
babajaga1969 03.02.2013 11:56
pyszny żurek :)
Gracer 03.02.2013 08:56
Smaczny żurek zawsze jest dobry
IwonaDD 03.02.2013 08:56
zawsze dobra klasyka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak