Żurek na zakwasie własnej produkcji

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Żurek to jedna z moich ulubionych zup. Jadłem już z kilkadziesiąt wykonań tej potrawy i każde z nich było inne. Niestety, tylko kilka mnie zachwyciło. W każdym było coś charakterystycznego. Połączyłem to wszystko, tworząc własną wersję żurku. Podobno jest przepyszny.
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

ZAKWAS

  • woda przegotowana

    1 litr
  • mąka żytnia

    5 duża łyż.
  • czosnek

    1 główka
  • Ziele angielskie całe Prymat

    5 ziarna
  • liść laurowy

    5 liść
  • chleb na zakwasie

    1 kromka

Bulion warzywny do żurku:

  • woda

    1.5 litr
  • marchew

    3 sztuki
  • korzeń pietruszki

    3 sztuki
  • seler korzeniowy

    1 sztuka
  • por

    1 sztuka
  • Liść lubczyku suszony Prymat

    10 gałązek

ŻUREK:

  • bulion warzywny

    1.5 litr
  • zakwas na żur

    1 litr
  • grzyby suszone

    20 gramów
  • kiełbasa biała

    4 sztuki
  • ziemniaki

    5 sztuk
  • chrzan ze słoika

    2 duża łyż.
  • śmietana kremówka

    250 ml
  • majeranek

    3 duża łyż.
  • sól

    1 duża łyż.
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    0.5 łyżeczka
  • Przyprawa do zup i potraw Kucharek

    2 łyżki
  • jajko ugotowane na twardo

    5 sztuk
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

I. PRZYGOTOWANIE ZAKWASU

Do 1l przegotowanej, wystudzonej wody dodać:
- 5 łyżek razowej mąki żytniej i dokładnie wymieszać,
- główkę czosnku z łupinami, przekrojoną w poprzek,
- 5 szt. ziela angielskiego,
- 5 szt. dużych liści laurowych,
- kromkę żytniego chleba na zakwasie.

Naczynie przykryć gazą i odstawić w ciepłe miejsce na 3 dni.

II. PRZYGOTOWANIE BULIONU

1,5l wody, 3 marchewki, 3 korzenie pietruszki, mały seler, średniej wielkości por – ugotować bulion.

III. PRZYGOTOWANIE ZUPY

1. Dzień wcześniej namoczyć w wodzie suszone grzyby; na drugi dzień kroimy je i gotujemy do miękkości w wodzie, której się moczyły. Należy uważać, aby nie wyparowało zbyt dużo wody, dlatego najlepiej gotować na bardzo wolnym ogniu.
2. Pokroić białą, parzoną kiełbasę w plasterki. (Plasterki można przekroić też na pół – w zależności od upodobań).
3. Śmietanę kremową wymieszać z chrzanem i bardzo dokładnie zblendować.
4. Ziemniaki obrać, pokroić w kosteczkę, ugotować w osolonej wodzie. Nie odcedzać.
5. Odcedzić bulion, wlać zakwas (wcześniej go odcedzić przez drobne sitko), dokładnie wymieszać, doprowadzając do zagotowania. Jeśli będą jakieś grudki, należy rozdrobnić je blenderem.
6. Dodać kolejno: grzyby razem z wodą, w której się gotowały, kiełbasę, ziemniaki (razem z połową wody z gotowania). Dokładnie wymieszać i zagotować.
7. Zestawić z ognia. Do śmietany z chrzanem dodać kilka chochli zupy, zahartować, mieszając, a następnie wlać do garnka.
8. Zagotować.
9. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i koniecznie maggi (wg uznania).
10. Podawać z jajkiem gotowanym na twardo.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat