Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek na zakwasie owsianym

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka owsiana 5 łyżek
woda letnia 0,5 litra
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
ziele angielskie 3 sztuki
czosnek 5 ząbków
cebula 1 sztuka
woda 1 litr
kiełbasa biała 2 pętka
boczek wędzony 150 gram
ziemniaki 2 sztuki
majeranek 1 łyżeczka
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek na zakwasie owsianym

Mąkę owsianą, czyli zmielone płatki owsiane lub zmielone ziarno owsa, zalewamy letnią przegotowaną wodą (0,5 l)i mieszamy. Dodajemy 3 ząbki czosnku, cebulę pokrojoną w ćwiartki, listki laurowe i ziele angielskie. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 4-5 dni. Mieszamy raz lub dwa razy dziennie.
W garnku gotujemy wodę (1 l), wkładamy białą kiełbasę, boczek i ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotujemy przez kilka minut, a następnie wyciągamy mięso i odkładamy, żeby wystygło. Ziemniaki gotujemy do miękkości. Kiełbaskę i boczek kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni do zrumienienia. Do gorącego wywaru wlewamy przecedzony zakwas i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy podsmażoną kiełbaskę i boczek, zmiażdżone 2 ząbki czosnku oraz sól i pieprz do smaku. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo. Można również podać jasne pieczywo.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magda24 16.03.2013 21:46
pomysłowy , musi być pyszny :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak