Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek na wiejskiej kiełbasie

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kiełbasa wiejska 70 dkg
zakwas na żur 0,5 litra
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
Ziele angielskie całe Prymat 5 szt
chrzan tarty 1 łyżka
cebula 1 szt
marchew 2 szt
pietruszka 2 szt
czosnek 2 ząbki
Majeranek suszony Prymat 4 łyżki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat

Porada

Najlepiej smakuje odgrzewany na drugi dzień.

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek na wiejskiej kiełbasie

Kroki postępowania

1
Wiejską kiełbaskę kroimy w półplasterki i wrzucamy do garnka. Zalewamy ok 3-4 litrami wody
Krok 1 - Żurek na wiejskiej kiełbasie foto
2
Dodajemy obraną, przypieczoną cebulę, liść laurowy, ziele angielskie i czosnek. Zagotowujemy.
Krok 2 - Żurek na wiejskiej kiełbasie foto
3
Marchew i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do reszty składników i zagotowujemy.
Krok 3 - Żurek na wiejskiej kiełbasie foto
4
Wlewamy zakwas na żur, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Dodajemy też tarty chrzan i gotujemy razem przez kilka minut.
Krok 4 - Żurek na wiejskiej kiełbasie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Milena100 04.04.2014 14:17
jaki smaczny
Katarzyna59 04.04.2014 13:56
uwielbiam takie żurki
pestka 04.04.2014 13:15
zapowiada się na bardzo smaczny żurek
Megg 04.04.2014 13:05
bardzo smaczny żurek :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak