Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek na puckach

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wieprzowina 500 g.pucka wieprzowe.
żurek 500 ml,
Majeranek suszony Prymat 1 płaska łyżka,
Liść laurowy suszony Prymat 2 listki
Ziele angielskie całe Prymat 3 -4 ziarenka,
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
cebula 1 szt,

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek na puckach

Płucka dokładnie oczyścić,umyć, odciąć tchawice, zalać wodą aby pucka były zakryte
.Do płucek dodać obraną i przekrojoną na dwie części cebule, liść laurowy, ziele angielskie., pieprz i sól, gotować na małym ogniu do zagotowania,odlać wodę, zalać ponownie, gotować do miękkości ok. 1,5 godziny.
Płucka wyjąc z wywaru, ostudzić , pokroić w kostkę.
Wywar przecedzić, włożyć pokrojone mięso zalać ukiszonym żurem
Czosnek obrać przecisnąć przez praskę dodać do zupy wraz majerankiem .Doprawić do smaku pieprzem i solą .
Zagotować,
Podawać z ziemniaczkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 26.02.2017 16:44
Próbujcie bo pyszny.;)
Habibi 26.02.2017 12:23
Moja teściowa robi podobny barszcz na pszennym zakwasie i bardzo mi smakuje. Ja zawsze płucka robię jako gulasz, albo do farszu, a wywar wtedy wylewam. Muszę sama taki zrobić.
gusia1000 26.02.2017 01:49
Nie jadłam żurku na płucach.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak