Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek na łopatce i warzywach

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łopatka bez kości 80 dkg
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
ziele angielskie 6 sztuk
bulion drobiowy 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
marchewka 2 sztuki
seler 1/2 sztuki
cebula 1 sztuka
czosnek 5 ząbków
zakwas na żur 1/2 litra
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Kucharek przyprawa uniwersalna
przyprawa w płynie

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek na łopatce i warzywach

Kroki postępowania

1
Mięso umyć i zalać wodą. Zagotować. Wyjąć szumowiny.
Krok 1 - Żurek na łopatce i warzywach  foto
2
Dodać kostkę drobiową, liście laurowe i ziele angielskie. Warzywa obrać i umyć. Dodać do gotującego się wywaru.
Krok 2 - Żurek na łopatce i warzywach  foto
3
Czosnek obrać i drobno posiekać. Dodać do gotującej się zupy.
Krok 3 - Żurek na łopatce i warzywach  foto
4
Kiedy wszystko będzie miękkie wyjąć mięso i warzywa i zalać zakwasem na żur. Zagotować.
Krok 4 - Żurek na łopatce i warzywach  foto
5
Przyprawić do smaku.
Krok 5 - Żurek na łopatce i warzywach  foto
6
Podawać np. z klopsami i jajkiem.
Krok 6 - Żurek na łopatce i warzywach  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaKa 16.04.2015 19:24
pycha żurek,taki lubię
Bernadeta1 13.03.2015 22:19
treściwe i smaczne jedzonko
Jolanta40 24.01.2015 20:43
uwielbiam żurek
w mojej kuchni 07.01.2015 13:41
pysznie wygląda to danie..
Margo1 07.01.2015 09:10
Apetycznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak