Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek na domowym zakwasie Zewy

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żur

kiełbasa biała 4 szt
kiełbasa 1 szt niedźwiedzia
zakwas na żur 500 ml domowy
woda 1,5 l
wasabi 1 łyżka
śmietana 18 proc 3 łyżki
majeranek 1 łyżka
sól do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku

dodatkowo

jajka ugotowane na twardo 8 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek na domowym zakwasie Zewy

Kiełbasę niedźwiedzią pokroić na kawałki i usmażyć.
Białą kiełbasę zalać wodą i gotować na małym ogniu do momentu aż kiełbasa będzie gotowa.
Wyjąć ją z wywaru i pokroić na kawałki.
Do wywaru wsypać majeranek i wlać zakwas na żur.
Zagotować i gotować kilka minut mieszając aby mąka z zakwasu się nie przypaliła.
Dodać obie kiełbasy oraz wasabi i doprawić żur do smaku.
Na koniec śmietanę zahartować częścią żuru i wlać ją go garnka z żurem, wymieszać.
( mój zakwas miał inetensywny smak więc nie dodawałam dodatkowo przypraw jakie dodałam robiąc zakwas ).
Gotowy żur nalewać na talerze i podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak