Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek gotowany na zielenince

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

biała kiełbasa 6 sztuk
zakwas żurkowy 330 ml
seler 3 łodygi
szczypiorek 1
lubczyk 2 rośliny
czosnek 2 szczypiory
ziemniaki 4
majeranek 1 łyżka
sól do smaku
marchewka 1

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek gotowany na zielenince

Do zimnej wody wkładamy białą kiełbasę. Gdy woda się zagotuje i zbierzemy szum dodajemy zieleninę selera, cebuli, czosnku oraz lubczyk. Wsypujemy sól. Dodajemy jeszcze pokrojone ziemniaki, marchewkę i gotujemy do ich miękkości. Następnie pozbywamy się z garnka wygotowanej zieleniny, a wlewamy zakwas. Zagotowujemy i gotowe. Podajemy z całą kiełbasą białą lub pokrojoną w plasterki. Dodatkowo można dodać na talerz po połówce jajka ugotowanego na twardo. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 27.09.2012 21:36
bardzo lubię
polly66 12.09.2012 10:46
a ten już Wielkanoc poczuł Oo ;)
jasiek 11.09.2012 23:12
fajna zupka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak