Żurek dla wegetarian

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    6
  • marchewki

    2
  • ogórki

    4
  • żurek

    1 szklanka
  • śmietana 30%

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obrałem i pokroiłem w kostkę. Młode marchewki oskrobałem i pokroiłem w plasterki. Warzywa przełożyłem do garnka, dodałem soli i pieprzu, zalałem wodą i nastawiłem na ogień. Ogórki umyłem i wraz ze skórką pokroiłem w plasterki. Kiedy marchewka i ziemniaki były już miękkie dodałem ogórki i gotowałem całość przez 3 minuty, po czym wlałem zakwas na żur (doprawiłem), po 5 minutach gotowania na wolnym ogniu odstawiłem na bok, wlałem śmietane i wymieszałem. Zupa gotowa do jedzenia.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Rysia 05.08.2014 20:37
smaczna zupka.
cukiereczek 05.08.2014 17:41
na pewno dobre
Pyszota 05.08.2014 15:22
super zupa
Adamorek 05.08.2014 14:02
no ciekawy pomysł
molanka 05.08.2014 13:58
ciekawa odmiana żurku

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat