Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek chrzanowo-grzybowy w chlebkach

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 3 l
zakwas na żur 700 ml
marchewki 2 sztuki
pietruszka 2 sztuki
cebula 1 sztuka
czosnek 3 ząbki
por (biała część) 1 sztuka
seler 1/2 sztuki
chrzan ze słoika 190 g
kiełbasa biała 6 sztuk surowych
boczek wędzony 300 g
grzyby suszone 250 g
śmietana 18 proc 250 ml
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
Ziele angielskie całe Prymat 5 ziarenek
Majeranek suszony Prymat 2 łyżki
sól i pieprz
mąka razowa 1 łyżka ( miałam z zakwasu)
jajko ugotowane na twardo 1 na osobę
chleb 1 na osobę , małe okrągłe

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek chrzanowo-grzybowy w chlebkach

Włoszczyznę ,cebule i czosnek obieramy,myjemy,wkładamy do garnka wraz z zielem angielskim i liśćmi laurowymi ,zalewamy wodą,gotujemy ok 40 min. W między czasie boczek kroimy w małą kosteczkę ,przesmażamy-zdejmujemy z patelni. Na tłuszczu z boczku smażymy na rumiano białe kiełbaski-zdejmujemy ,kroimy w plastry. Grzyby płuczemy,przelewamy wrzątkiem kroimy drobno. Z garnka wyjmujemy warzywa , wkładamy kiełbasę,boczek,grzyby oraz chrzan. Doprawiamy majerankiem ,sola i pieprzem. Gotujemy ok 25min na wolnym ogniu. Chwilę przed końcem gotowania śmietanę łączymy z mąką oraz wodą z żurku ,przelewamy do garnka,mieszamy. Z chlebków odkrawamy wierzch, wydrążamy środki ,jajka kroimy na pół. Do każdego chlebka wlewamy żurek oraz wkładamy jajko.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SzczyptaChili 31.12.2015 11:01
Trzeba na święta nastawić zakwas i ugotować :)
Ola1young 30.12.2015 17:56
mnie już ślinka leci ;)
Motorek 30.12.2015 16:17
ale mi smaka narobiłaś
Benita 30.12.2015 13:50
wygląda rewelacyjnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak