Włoszczyznę ,cebule i czosnek obieramy,myjemy,wkładamy do garnka wraz z zielem angielskim i liśćmi laurowymi ,zalewamy wodą,gotujemy ok 40 min. W między czasie boczek kroimy w małą kosteczkę ,przesmażamy-zdejmujemy z patelni. Na tłuszczu z boczku smażymy na rumiano białe kiełbaski-zdejmujemy ,kroimy w plastry. Grzyby płuczemy,przelewamy wrzątkiem kroimy drobno. Z garnka wyjmujemy warzywa , wkładamy kiełbasę,boczek,grzyby oraz chrzan. Doprawiamy majerankiem ,sola i pieprzem. Gotujemy ok 25min na wolnym ogniu. Chwilę przed końcem gotowania śmietanę łączymy z mąką oraz wodą z żurku ,przelewamy do garnka,mieszamy. Z chlebków odkrawamy wierzch, wydrążamy środki ,jajka kroimy na pół. Do każdego chlebka wlewamy żurek oraz wkładamy jajko.