Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żurek 1 butelka
woda 3 litry
ziemniaki 700 g
cebula biała 2 sztuki
kiełbasa 200 g
jajko 8 sztuk
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
olej do smażenia

Porada

Do żurku możesz wcisnąć czosnek.

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek

Kroki postępowania

1
Do garnka wlej i zagotuj wodę. Dodaj majeranek, liście laurowe, sól, pieprz. Zagotuj.
Krok 1 - Żurek foto
2
Ziemniaki obierz, pokrój w kosteczkę. Dodaj do wody.
Krok 2 - Żurek foto
3
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż pokrojoną w kostkę kiełbasę. Cebulę obierz i pokrój w kosteczkę, dodaj do kiełbasy i smaż do zrumienienia. Następnie kiełbasę i cebulę dodaj do zupy.
Krok 3 - Żurek foto
4
W międzyczasie w drugim garnku zagotuj wodę i ugotuj jajka na twardo. Od zagotowania wody gotuj około 10 min.
Krok 4 - Żurek foto
5
Do zupy dodaj butelkę żurku. Wlewając mieszaj zupę. Następnie zagotuj zupę. Ziemniaki aby były miękkie muszą się gotować około 25 min.
Krok 5 - Żurek foto
6
Na koniec do zupy dodaj jajka pokrojone w takie kawałki jak lubisz. Smacznego!
Krok 6 - Żurek foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adamorek 05.11.2014 16:49
doskonały żurek
Konczi 05.11.2014 15:42
uwielbiam żurek, pysznie wygląda
Renataj 05.11.2014 14:30
Uwielbiam -domowy z kiełbaską i jajkiem - pycha:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak