Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kiełbasa biała 3 sztuki
cebula 1 sztuka
marchewki 2 sztuki
por 50 g
seler korzeniowy 50 g
Liść laurowy suszony Prymat 1 duża sztuka
ziele angielskie 3 ziarenka
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 10 ziarenek
czosnek 3 ząbki
majeranek 2 łyżki
zakwas na żur 1 szklanka
przyprawa uniwersalna do smaku
jajko wg uznania

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek

Kroki postępowania

1
Kiełbasę przełożyć do garnka, zalać 1,5 l wody, zagotować, zebrać szumowiny.
Krok 1 - Żurek foto
2
Cebulę obrać, przekroić na pół, zrumienić mocno na suchej, rozgrzanej patelni.
Krok 2 - Żurek foto
3
Marchewki obrać, pokroić w ćwierć plasterki. Por oczyścić, drobno pokroić. Seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Krok 3 - Żurek foto
4
Przygotowane warzywa, łącznie z cebulą, dodać do wywaru. Dodać też liść laurowy, ziarenka ziela angielskiego i pieprzu. Wszystko gotować na małym ogniu ok. 30-40 minut.
Krok 4 - Żurek foto
5
Po tym czasie z wywaru wyjąć kiełbasę. Do zupy dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, roztarty w dłoniach majeranek i zakwas na żurek. Ponownie doprowadzić do wrzenia. Doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.
Krok 5 - Żurek foto
6
Kiełbasę obrać, pokroić w plasterki.
Krok 6 - Żurek foto
7
Dodać ją do zupy.
Krok 7 - Żurek foto
8
Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, pokroić w ósemki.
Krok 8 - Żurek foto
9
Zupę podawać z kawałkami jajka.
Krok 9 - Żurek foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 29.04.2014 19:08
dobry żurek
pajbek 29.04.2014 14:10
Pyszny żurek :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak