Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zakwas 600 ml
marchew 2 szt
pietruszka 2 szt
por 1
cebula 1
boczek wędzony 150 g
kiełbasa biała 5 szt
podgrzybki 1 garść suszone
Majeranek suszony Prymat
Liść laurowy suszony Prymat 2
ziele angielskie kilka szt
ząbek czosnku
Pieprz czarny mielony Prymat
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek

Kroki postępowania

1
Marchewki, pietruszki i seler obrać i umyć. Por opłukać. warzywa włożyć do garnka i zalać 5 litrami wody. Zagotować i gotować 30 - 40 minut.
Krok 1 - Żurek foto
2
Podgrzybki suszone namoczyć.
Krok 2 - Żurek foto
3
Z wywaru wyjąć warzywa. Dodać grzyby, cebulę, posiekany czosnek i przyprawy.
Krok 3 - Żurek foto
4
Dodać cały kawałek boczku
Krok 4 - Żurek foto
5
Włożyć białe kiełbaski i zagotować. Gotować co najmniej 40 minut.
Krok 5 - Żurek foto
6
Wyjąć kiełbaski i boczek i pokroić w kostkę.
Krok 6 - Żurek foto
7
Wyjąć cebulę, listki laurowe i ziele angielskie. Wrzucić pokrojone mięso i zabielić śmietaną.
Krok 7 - Żurek foto
8
Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Można wkroić jajko gotowane.
Krok 8 - Żurek foto
9
Podawać na gorąco np. z łyżeczką chrzanu.
Krok 9 - Żurek foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jowant 23.04.2014 21:32
dziś jadłam :)
IlonaAlbertos 23.04.2014 19:57
Taki żurek lubię. Bardzo często robię podobny, bo wszystkim domownikom smakuje.
Bernadeta1 23.04.2014 18:56
smaczny, bardzo lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak