Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Ta zupa to poezja kultywowana od lat. Czasami lekko modyfikowana, jednak smak tej zupy jest niezmienny. Wielki szacunek dla tego, kto wynalazł zakwas na żur. Na święta podawana jest z białą kiełbasą. Tym razem postanowiliśmy nieco urozmaicić jej aromat przez dodanie wędzonych akcentów.

Składniki:

Składniki:

kiełbasa 320 gramów
żeberka wędzone 300 gramów
marchew 2 sztuki
gałązki pietruszki 1 sztuka
seler korzeniowy 1 kawałek
por 1 sztuka
ziemniaki 3 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
Ziele angielskie całe Prymat 2 sztuki
ząbki czosnku 4 sztuki
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
żurek śląski 500 mililitrów

Porada

w przepisie użyliśmy polskiej kiełbasy surowej

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek

Kiełbasę kroimy w grube talarki. Przekładamy do garnka razem z żeberkami, warzywami, liśćmi, ziarnami ziela. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień, gotujemy 20 minut, warzywa i żeberka wyławiamy. Marchew kroimy w talarki, pozostawiamy w miseczce.
Mięso oddzielamy od kości, dzielimy na mniejsze kawałki. Dodajemy z powrotem do zupy wraz z pokrojonymi w kostkę, ziemniakami. Gotujemy przez kwadrans. Wlewamy zakwas na żur, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, marchewkę. Gotujemy przez kwadrans. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ugotowanymi jajkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak