Żurek

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śmietana 18-procentowa

    1 łyżka
  • mąka

    1 łyżka
  • mleko

    3 łyżki
  • Bulion grzybowy

    2 kostki
  • żurek

    1 butelka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zagotować litr wody. Do gotującej się wody wrzucić kostkę lub dwie bulionu grzybowego, kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego i listek laurowy.
Zakwas z butelki odlać do innego naczynia (oczywiście nie cały, ale on nadaje żurkowi kwaśny smak, więc lepiej nie dawać go za dużo. Lepiej dolać go na końcu, jeśli żurek będzie za mało kwaśny), a do mąki z dna dodać łyżeczkę mąki zwykłej, łyżkę śmietany, trochę mleka i wymieszać. Do dobrze wymieszanych składników dolać trochę zagotowanego bulionu, a później przelać to do garnka i zagotować. Przyprawić czosnkiem, solą i przyprawą w płynie. No i oczywiście dodać majeranku. Jeśli za kwaśne dolać mleka.
Do zupy można dodać też ziemniaki, pokrojoną w kostkę kiełbaskę lub jajko.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ewelina/bunia 20.07.2012 22:45
tradycja;-)
Adamorek 23.03.2012 23:01
ładnie wygląda, idealny na święta
szajba2 03.03.2011 14:59
uwielbiam żurek ale własny
Babciagramolka 07.01.2011 17:17
Najlepiej z białą kiełbaską
ziutula 16.12.2010 15:56
ulubiona zupa
Barbara55 06.11.2010 16:00
żurek w butelce to ;ipa
rakow2 01.11.2010 13:15
dobry żurek nie jest zły
MAŁGORZATA108 24.06.2010 12:16
Jak wyjdzie dobrze kwaskowy to palce lizać.
remprzem 21.04.2010 05:55
Robiłam dokładnie taki na święta i wyszedł rewelacyjnie - palce lizać

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat