Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurawinowa konfitura

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

świeża żórawina 2 szklanki
cukier 10 łyżek
woda 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Żurawinowa konfitura

Kroki postępowania

1
Żurawinę przebieramy, płuczemy i odsączamy na durszlaku. Gotową przekładamy do garnka. Następnie dodajemy do niej cukier i podlewamy wodą.
Krok 1 - Żurawinowa konfitura foto
2
Tak przygotowana stawiamy na ogniu. Gdy żurawina się podgrzeje łyżką, najlepiej drewnianą mieszamy masę, starając się rozgniatać owoce. Jeśli je rozgnieciemy unikniemy pryskania owoców. Podczas ogrzewania bowiem „wybuchają”:).
Krok 2 - Żurawinowa konfitura foto
3
Konfiturę smażymy około 15-20 minut. Gdy masa zaczyna gęstnieć rozlewamy ją do wyparzonych słoików. Szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy.
Krok 3 - Żurawinowa konfitura foto
4
Osobiście nie przepadam za smakiem surowych owoców żurawiny, ale smak żurawinowej konfitury uwielbiam. Oczywiście można kupić ją w sklepie, ale nie ma jak domowa. Tym, bardziej, że powstaje błyskawicznie.
Najczęściej wykorzystuje ją do przygotowania dań mięsnych.
Krok 4 - Żurawinowa konfitura foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 27.12.2013 14:57
Znakomitość. Super.
pierniczkowo 23.12.2013 10:57
po prostu wspaniała :)
Poison1988 22.12.2013 12:06
z kaszą manną - niebo w gębie :)
Romanowka 22.12.2013 10:55
Ja dodałabym ją do słodkiej kaszki manny albo do budyniu :)
patryska76 22.12.2013 10:06
Rozkosz dla podniebienia po prostu ;-)
iwi 22.12.2013 00:45
Pyszna konfitura
Adamorek 21.12.2013 23:54
do mięska i oscypka
norweska20 21.12.2013 23:36
jaka smakowita pycha
smerfna_chatka 21.12.2013 23:15
wygląda apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak