Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żur sandomierski mnichów

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

włoszczyzny 1 pęczek
cebula
boczku wędzonego 20 dag
zakwasu na żur 1/2 litra
śmietany 1/2 szkl
grzybów suszonych 4-5 szt
czosnku 2-3 ząbki
Liść laurowy suszony Prymat
sól
ziela ang 2-3 ziarna
pieprzu 2-3 ziarna
majeranek
mielony pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Żur sandomierski mnichów

Grzyby umyj i namocz w 1/2 l wody. Gdy zmiękną, ugotuj je w tej samej wodzie, w której się moczyły. Pokrój w paseczki i z powrotem włóż do wywaru. Włoszczyznę pokrój, zalej litem wody, gotuj razem z zielem angielskim, liściem laurowym i ziarnami pieprzu przez około 45 minut. Wywar przecedź i połącz z wywarem z grzybami. Wlej 1/2 litra zakwasu, zagotuj. Cebulę posiekaj, a boczek pokrój w kostkę. Przesmaż razem, wrzuć do żuru. Dopraw śmietaną, roztartym z solą czosnkiem, dodaj do smaku pieprz i majeranek. Podawaj żur w wydrążonych chlebkach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak