Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żur gryczany

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

żurek 250 ml
czosnek 2 ząbki
ziele angielskie 3 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
kiełbasa 300 gram
olej 1 łyżka
smietana 18% 1/2 opakowania
grzyby suszone sztuki
ziemniaki 5 sztuk
sól 2 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Żur gryczany

Żur gryczana zrobiliśmy sami. Kilka łyżek mąki gryczanej, ząbek czosnku, liść laurowy i ziele angielskie umieściliśmy w słoiku, dodałam wodę i sok z kiszonych ogórków ok 2 łyżek. Po kilku dniach żur był gotowy. Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę. Zalej 1,5 litrem wody , dodaj przyprawy i gotuj. W międzyczasie usmaż kiełbasę na oliwie. Dodaj do garnka. Wlej żur i gotuj chwile, dopraw śmietaną i majerankiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

slodkieniebo 28.10.2016 09:09
Do tej pory jadłam tylko żurek na mące żytniej :)
jagoda5913 27.10.2016 10:58
fajny musze wypróbować
ada.la 26.10.2016 21:11
ciekawy przepis
IKrakowianka 26.10.2016 21:02
super zupka
benka 26.10.2016 19:50
Warto spróbować.
cris04 26.10.2016 19:38
jeszcze nie jadłam żurku gryczanego, chyba wiele straciłam.................ale nadrobię!
Madzai 26.10.2016 19:12
Najlepszy !
Bernadeta1 26.10.2016 18:36
smaczna zupka
KORAL 26.10.2016 17:32
Super, z gryczanej nie robiłam :)
Futka 26.10.2016 14:15
Pyszności! :D
Habibi 26.10.2016 13:34
Ja również robię zakwas z mąki gryczanej, a smakuje zupełnie inaczej, niż pszenny czy żytni.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak