Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żur babci Krysi

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kiełbasa wiejska 2
zakwas do żuru 500 ml
chrzan 1 łyżka
cebula 1
marchewka 2
pietruszka 1
seler 1
czosnek 3 ząbki
ziemniak 2
majeranek
sól
pieprz
ziele angielskie 3
Liść laurowy suszony Prymat 2
jajko 4

Przepis i sposób przygotowania na: Żur babci Krysi

Do garnka zimnej wody wkładamy kiełbasy (całe) i gotujemy ok. 15 minut, następnie wrzucamy pokrojoną w kostkę włoszczyznę i gotujemy jeszcze przez 15 minut. Wyjąć włoszczyznę i kiełbasę i dodać zakwas. Wkroić ziemniaki, pokroić w półplasterki kiełbasę i także wrzucić do wywaru.

Dodać łyżkę chrzanu, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, posiekany czosnek i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Ugotować jajka na twardo i włożyć do zupy :)

Podawać ze świeżą natką pietruszki

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 30.03.2013 09:58
pyszny żurek
votus 28.03.2013 11:20
żurek jak u mnie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak