Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żur

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

biała kiełbasa 3-4 laski
majeranek
sól
ziemniaki 4 duże szt.
cebula 1 szt.
margaryna 2 łyżki
mąka 2 łyżki
żurek 1 butelka
jajko ugotowane na twardo

Przepis i sposób przygotowania na: Żur

Kroki postępowania

1
Kiełbasę zalewam wodą zagotowuję, a następnie parzę kilka minut. Wyciągam, wrzucam pokrojone w kostkę ziemniaki i solę. Gdy ziemniaki są miękkie dodaję żurek z butelki, przyprawiam majerankiem i zagotowuję.
Krok 1 - Żur foto
2
Cebulę kroję w kostkę i podsmażam na margarynie.
Krok 2 - Żur foto
3
Następnie oprószam mąką...
Krok 3 - Żur foto
4
... i wlewam łyżkę wazową zupy. Dokładnie mieszam.
Krok 4 - Żur foto
5
Taką zasmażką zaciągam zupę, dodaję pokrojoną w półplasterki kiełbasę.
Krok 5 - Żur foto
6
Podaje z wkrojonymi jajkami.
Krok 6 - Żur foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Czarnula87 23.08.2013 18:06
wygląda apetycznie
teresa18 23.08.2013 17:10
narobiłaś mi smaku
Megg 23.08.2013 12:11
bardzo lubię żurek :-)
Pani Domu 23.08.2013 09:42
smakowity żurek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak