Zupka rabarbarowa z lanym ciastem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • woda

    3 litry
  • rabarbar

    5 łodygi
  • cukier

    1/2 szklanki

lane ciasto

  • mąka

    3 łyżki
  • jajko

    2 sztuki

dodatkowo

  • śmietana

    1-2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wodę wlewamy do garnka i zagotowujemy. Rabarbar myjemy i kroimy na małe kawałeczki, jak woda zakipi to wrzucamy go do wody, wsypujemy cukier i to ma kipieć około 15 minut.

Robimy lane ciasto: jajka rozbijamy widelcem, dodajemy mąkę i razem mieszamy. Na kipiącą zupę wlewamy cieniutko łyżką ciasto, żeby robiły się małe kluseczki. Zdejmujemy zupę z ognia i zabielamy śmietaną według uznania. W razie potrzeby do zupy dodać cukru. Zupka najlepiej smakuje przestudzona.
bietka
Taka zimna zupka jest doskonała jako chłodnik.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Margo1 01.07.2014 08:27
nie robiłam takiej
Pani Domu 17.05.2014 15:27
ciekawy pomysł
Bernadeta1 17.05.2014 13:57
takiej nie robiłam a na pewno pyszna
bietka 17.05.2014 11:29
tak Gosia zupa jest pyszna :)
gosia56 17.05.2014 10:18
ciekawa jestem smaku tej zupy na pewno pyszna;)
pestka 17.05.2014 09:59
lubię zupy owocowe
fotoviderek 17.05.2014 09:42
Fajny pomysł :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat