Zupa-krem z podgrzybków.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dużych podgrzybków lub prawdziwków

    10 sztuk
  • cebule

    2 szt
  • sól, pieprz

    do smaku
  • olej do smażenia

  • liść laurowy

    1 szt
  • ziarna ziela angielskiego

    4 szt
  • śmietany 18%

    2 łyżki
  • suchego makaronu np. falbanki

    25 dag
  • natki pietruszki

    1 pęczek
  • przyprawa uniwersalna Kucharek

    1-2 łyżki
  • bulion drobiowy

    2 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Grzyby oczyścić, opłukać w ciepłej wodzie, dobrze osączyć. Pokroić na kawałki, podsmażyć na smalcu z pokrojoną cebulką. Zmiksować blenderem na jednolitą pulpę. Wlać ok. 1,5 litra wody, wrzucić kostki rosołowe, listek laurowy i ziele angielskie, przyprawić przyprawą uniwersalną. Gotować ok. 10-15 minut. Śmietanę zahartować gorącą zupą i wlać do garnka, mocno podgrzać, nie gotować.
Zupa wybornie smakuje z makaronem lub lanymi kluskami, posypana obficie natką pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Beatris 22.06.2012 14:08
Bardzo aromatyczna zupka. Z chęcią zjadłabym porcyjkę.
angelika14 07.02.2012 16:40
Uwielbiam pychota !
Joanna108 23.03.2011 14:04
uwielbiam taką zupkę :)
Sarenka 25.01.2011 17:16
Aromatyczna zupka.
misia53 22.08.2010 23:30
Grzyby uwielbiam ale jeść , nie zbierać.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat