Zupa-krem z borowików w dwóch kolorach

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • suszonych prawdziwków

    1-2 garstki
  • suszonych poćców

    1-2 garstki
  • średnich ziemniaków

    6
  • mała marchewka

    1
  • selera i pietruszki

    po 1 małym kawałeczku
  • pora (biała część)

    1 kawałek
  • masła

    3 łyżki
  • octu balsamicznego

    1-2 łyżeczki
  • sosu sojowego grzybowego

    2-3 łyżeczki
  • sosu sojowego jasnego

    2-3 łyżeczki
  • śmietany

    ok. 100 ml
  • natka pietruszki

    do przybrania:
  • pieprz biały mielony

    do smaku:
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Grzybki pokruszyłam i zalałam w dwóch, oddzielnych garnuszkach, gorącą wodą (ok. 3 szkl. do jednego gatunku) Moczyły się pod przykryciem ok. 1 godziny po czym postawiłam garnki na gazie i gotowałam ok. godziny na małym ogniu. Ziemniaki i warzywa oczyściłam, obrałam i pokroiłam - ziemniaki w dużą kostkę, marchewkę w drobną, pietruszkę i selera też drobno, pora posiekałam. Gdy grzyby zmiękły do poćców (borowiki ceglastopore) dodałam połowę ziemniaków i marchewkę a do prawdziwków resztę ziemniaków oraz pietruszkę i selera. Gotowałam aż ziemniaki zaczęły się rozpadać. Pora podsmażyłam na maśle i rozdzieliłam sprawiedliwie do obu porcji. Do zupy z prawdziwkami dolałam sos sojowy jasny, doprawiłam pieprzem. Do zupy z poćcami dolałam sos sojowy grzybowy i również doprawiłam pieprzem. Obie zupy zmiksowałam przy pomocy blendera - jeśli czujecie, że zupa jest za gęsta do dolejcie przegotowanej wody albo gorącego wywaru jarzynowego. Pod koniec miksowania poćcową doprawiłam jeszcze octem balsamicznym ciemnym a do prawdziwkowej dolałam śmietanę (miałam lekko kwaśną 22%). Nalewałam na talerze przy pomocy dwóch chochelek, z obu brzegów talerza. Posypałam drobno posiekaną natką pietruszki.

Zupy wyszły mi bardzo aromatyczne i gęste - wedle własnego gustu można je rozrzedzić, ja lubię właśnie takie.

Grzyby suszone mam swoje więc wyszło tanio :-)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Betka 13.06.2012 05:28
rewelacja;)
Misia90 26.09.2011 10:42
ekstra
Marysia 26.09.2011 10:34
super
Karolina69 26.09.2011 10:22
fajne
ben-ka 29.07.2011 20:08
Pyza sprawdzałam w wyszukiwarce teraz już dokładnie:) masz rację ...czyli ja tych borowików ceglastoporych nie znam:(
SmacznaPyza 28.07.2011 22:24
ben-ka, ale nie masz racji! bagniaki to maślaki pstre a borowiki ceglastopore to zupełnie inny gatunek!
ben-ka 27.07.2011 22:48
Oj Pyzuniu już wiem:!),to nasze \"bagniaki\" - człowiek całe życie się uczy.My je zbieramy ale tylko takie malutkie do marynaty,większych nie biorę chociaż kiedyś je suszyłam ale mają jak dla mnie bardzo specyficzny zapach.- dzięki za rozjaśnienie umysłu:)
SmacznaPyza 27.07.2011 21:44
ben-ka, poćce to są borowiki ceglastopore - jadalne i w/g mnie pyszne grzyby - zwykle rosną na południu Polski, ale znajomi znajdowali je także w innych rejonach
ben-ka 27.07.2011 13:03
rewelacja!:) tylko napisz mi proszę co to są poćce?ja za Toba nie nadążam z tymi nazwami grzybów:)
ziutula 07.04.2011 18:18
smaczne pyszności....

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat