Zupa ziemniaczano-pieczarkowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pieczarki

    15 szt
  • ziemniaki w kostkę

    3 szt
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • ząbek czosnku

    2 szt
  • marchew

    1 szt
  • bulion warzywny

    600 ml
  • masło

    3 łyżki
  • natka pietruszki

    1 pęczek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulę kroję w kostkę, a czosnek w plasterki. Na łyżce masła podsmażam w garnku cebulę, dodaję ziemniaki, smażę mieszając aż się trochę przyrumienią, ostatni dodaję czosnek i jeszcze chwilę trzymam wszystko na ogniu. Wszystko zalewam wywarem, uzupełniam wodą ok 1/2l, dodaję obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę, doprawiam solą i pieprzem i gotuję wszystko około 30 minut.

Gdy zupa jest gotowa miksuję ją, ale niezbyt dokładnie, tak by kawałki warzyw były wyczuwalne.

Pieczarki kroje w plastry. Na patelni na maśle smażę pieczarki na złoty kolor, posypując tylko solą i pieprzem. Gdy się obrumienią większą część wkładam do zupy, mieszam, posypuję natką pietruszki i przyprawiam jeśli jest taka potrzeba. Zupę wlewam na talerze, na wierzch układam plastry pieczarek i posypuje świeżo zmielonym pieprzem i natką.
Podaję z chlebem usmażonym na patelni, posmarowanym ząbkiem czosnku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bami 06.05.2012 22:35
Apetyczna zupa :)
Smerfetka250 14.04.2012 11:53
pyszne
Kekerboom 09.04.2012 14:48
apetyczna
ronald88 09.04.2012 14:44
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat