Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa ziemniaczano-soczewicowa z serkiem topionym

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

soczewica zielona 60 g
ziemniaki 400 g obrane
ser topiony 100 g
rosół 1,25 litra
tymianek 1 łyżeczka
sól
Pieprz kolorowy Prymat w młynku

Porada

By zupa była jeszcze bardziej sycąca, można podać ją z ugotowanym makaronem.

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa ziemniaczano-soczewicowa z serkiem topionym

Soczewicę wsypujemy do garnka, w którym będziemy gotować całą zupę, zalewamy wodą (niedużo, tylko tyle by wystarczyło do ugotowania soczewicy) i gotujemy do miękkości, następnie blendujemy (bez odlewania wody). Ziemniaki kroimy w kostkę, wrzucamy do soczewicy, zalewamy rosołem i gotujemy na niewielkim ogniu aż ziemniaki będą miękkie (około 20minut). Gdy ziemniaki będą miękkie do zupy wrzucamy cały serek topiony i go blendujemy (możemy też zblendować trochę ziemniaków, jeśli wolimy gęstsze zupy). Zupę przyprawiamy i z serkiem gotujemy jeszcze około 5 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak