Przepis dnia, odc. 38. Zapiekany dorsz w kruszonce migdałowej

Przepis dnia, odc. 38. Zapiekany dorsz w kruszonce migdałowej

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • filet z dorsza

    4x160 g
  • sól morska

    (do smaku)
  • papryka ostra mielona

    (do smaku)
  • kiełki

    (do dekoracji)
  • krem chrzanowy Smak

    4 łyżki

Masło migdałowo-orzechowe

  • masło

    4 łyżki
  • bułka tarta

    4 łyżki
  • orzechy włoskie

    4 łyżki (zmielone)
  • migdały

    4 łyżki (zmielone)
  • bazylia

    2 łyżki

Purée selerowe

  • seler

    1 szt. (średni)
  • ziemniaki

    3 szt.
  • śmietana

    4 łyżki (gęsta)
  • masło

    kilka łyżek (zimne)
  • sól morska

    (do smaku)
  • gałka muszkatołowa mielona

    (do smaku)
  • papryka ostra mielona

    (do smaku)
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia, odc. 38. Zapiekany dorsz w kruszonce migdałowej
Seler i ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę, przełożyć do garnka, zalać wrzącą wodą i posolić (można dodać również mleko). Warzywa ugotować do miękkości. Śmietanę podgrzać w rondelku.
Krok 2 - Przepis dnia, odc. 38. Zapiekany dorsz w kruszonce migdałowej
Ziemniaki i seler odcedzić, a następnie zmiksować na jednolitą masę, dodając śmietanę i masło, całość doprawić do smaku.
Krok 3 - Przepis dnia, odc. 38. Zapiekany dorsz w kruszonce migdałowej
Wszystkie składniki masła migdałowo-orzechowego dokładnie zmiksować.
Krok 4 - Przepis dnia, odc. 38. Zapiekany dorsz w kruszonce migdałowej
Filety z dorsza oprószyć solą i papryką ostrą, ułożyć w żaroodpornym naczyniu i piec 5 minut.
Krok 5 - Przepis dnia, odc. 38. Zapiekany dorsz w kruszonce migdałowej
Następnie nałożyć kruszonkę i piec 10 minut w temperaturze 180°C.
Krok 6 - Przepis dnia, odc. 38. Zapiekany dorsz w kruszonce migdałowej
Upieczoną rybę ułożyć na purée selerowym, udekorować świeżymi kiełkami i podawać z kremem chrzanowym.

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat