Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa ziemniaczana z boczkiem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

boczek wędzony 350 g (surowy wędzony)
ziemniaki 700 g
ząbki czosnku 2 szt
marchew 1 duża
por (biała część) 1 szt
Kminek mielony Prymat 1 łyżeczka
Pieprz ziołowy mielony Prymat
Majeranek suszony Prymat
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa ziemniaczana z boczkiem

Boczek odcinamy od skóry, kroimy w kostkę.
Skórę układamy w garnku do góry i wytapiamy pozostały tłuszcz, przez kilka minut i usuwamy.
Na tłuszcz wrzucamy pokrojony boczek, smażymy przez kilkanaście minut, co jakiś czas mieszając.
W tym czasie ziemniaki obieramy, myjemy, połowę kroimy w drobną kostkę, drugą w większą kostkę. Dodajemy do boczku, razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i smażymy 10 min pod przykryciem, mieszając co chwilę. Zalewamy wrzątkiem (1,5 litra), dodajemy płaską łyżeczkę soli i gotujemy na dużym ogniu (pod przykryciem) przez 30 min.
Po tym czasie wrzucamy obraną i pokrojoną w kostkę marchew, kminek, gotujemy na dużym ogniu przez 10 min (w razie potrzeby dodajemy wrzątku).
Pora kroimy w piórka, wrzucamy do zupy i gotujemy jeszcze 5 min.
Do smaku doprawiamy solą, pieprzem, pieprzem ziołowym oraz majerankiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka17
Jagódka17 06.01.2018 14:06
Prosto i bardzo smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak