Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa ziemniaczana przecierana z tościkami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

ziemniaki 1/2 kromek
cebula biała 1 szt.
marchewka 2 szt
seler 1/2 szt
bulion warzywny 1 litr
śmietana 200 ml
serek topiony 10 dag
masło 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
olej 3 łyżki
natka pietruszki

Składniki na tościki

chleb 4 kromki
ser żółty 10 dag
masło 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa ziemniaczana przecierana z tościkami


Składniki:
½ kg ziemniaków
1 cebula
2 marchewki
½ selera
1 litr bulionu warzywnego
200 gram śmietany
10 dag topionego sera
1 łyżka masła
sól do smaku
pieprz do smaku
natka pietruszki
3 łyżki oleju
Składniki na tościki:
4 kromki chleba
10 dag żółtego sera
1 łyżeczka masła
Wykonanie tościków:
Pieczywo posmarować masłem , obłożyć plastrami żółtego sera, zapiec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 8 minut i po lekkim przestudzeniu pokroić.
Wykonanie zupy:
Obrane warzywa pokroić razem z ziemniakami i przełożyć do rondla z roztopionym masłem i olejem. Dusić przez chwilę, mieszając, po czym wlać bulion, przyprawić do smaku i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut. Następnie odstawić, dodać topiony serek, zmiksować, zaciągnąć śmietaną, posypać natką pietruszki i obłożyć wcześniej przygotowanymi tościkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata Pin 17.01.2016 10:44
Wygląda fajnie i apetycznie.
sliwka 16.01.2016 22:24
Fajna zupka;))
joannaa24 16.01.2016 17:24
Bardzo dobra zupa, lubię takie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak