Przepis i sposób przygotowania na: Zupa ziemniaczana przecierana z tościkami
Składniki:
½ kg ziemniaków
1 cebula
2 marchewki
½ selera
1 litr bulionu warzywnego
200 gram śmietany
10 dag topionego sera
1 łyżka masła
sól do smaku
pieprz do smaku
natka pietruszki
3 łyżki oleju
Składniki na tościki:
4 kromki chleba
10 dag żółtego sera
1 łyżeczka masła
Wykonanie tościków:
Pieczywo posmarować masłem , obłożyć plastrami żółtego sera, zapiec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 8 minut i po lekkim przestudzeniu pokroić.
Wykonanie zupy:
Obrane warzywa pokroić razem z ziemniakami i przełożyć do rondla z roztopionym masłem i olejem. Dusić przez chwilę, mieszając, po czym wlać bulion, przyprawić do smaku i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut. Następnie odstawić, dodać topiony serek, zmiksować, zaciągnąć śmietaną, posypać natką pietruszki i obłożyć wcześniej przygotowanymi tościkami.