Zupa \"Zapalanka\".

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • skrzydełka kurczaka

    3 sztuki
  • ziemniaki

    6 sztuk
  • cebula

    1 sztuka
  • mąka

    2 łyżki
  • por

    1/2 sztuki
  • marchew

    2 sztuki
  • pietruszka

    2 sztuki
  • seler

    1/2 sztuki
  • smalec

    2 łyżki
  • Kucharek przyprawa do potraw

    do smaku
  • ziele angielskie

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do większego garnka wlać 2 litry wody, dodać ziele angielskie i 3 listki laurowe. Mięso opłukać i wrzucić do wody. Powoli gotować. Marchew, pietruszkę, selera i pora obrać, pokroić i wrzucić do garnka. Doprawić zupę kucharkiem i pieprzem. Gdy mięso będzie już miękkie, wyciągnąć je i wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki. Cebulę drobno posiekać i przesmażyć na złoty kolor na odrobinie smalcu, dodać do garnka. Na patelni ponownie roztopić smalec, wsypać 2 łyżki mąki i mieszając zrumienić. \"Zapalić\" zupę mąką i jeszcze trochę pogotować.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Margo1 05.10.2013 09:34
nie słyszałam o takiej zupce
pestka 02.10.2013 08:07
ciekawa zupka i fajna nazwa
caralajna 01.10.2013 07:24
ciekawe nazewnictwo, a i zupa smaczna :)
Róża1 17.09.2013 18:06
ale ciekawa nazwa:-)
adelajda 22.08.2013 14:58
ciekawy przepis
Monika58 18.10.2012 18:28
dobre
Justa32 12.06.2012 13:20
ciekawa!!!
Justa32 12.06.2012 13:20
ciekawa!!!
teresa18 22.08.2011 18:00
ciekawa zupa
Gosia32 12.07.2011 21:28
fajna zupka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat