Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa zacierkowa

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

bulion 2 litry
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt.
ziele angielskie 5 szt.
włoszczyzna 1 szt.
cebula 1 szt.
ząbek czosnku 4 szt.
boczek wędzony 0,25 kg
ziemniaki 5 szt.
śmietana 18 proc 2 łyżki
sól do smaku
pieprz
majeranek

Zacierki

jajko 2 szt.
mąka 20 dag
sól szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa zacierkowa

Bulion zagotować. Dodać pokrojoną w kostkę włoszczyznę, ziele i liście laurowe. Gotować przez ok. 20 min. W tym czasie cebulę i boczek pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Podsmażyć na patelni na rumiany kolor. Dodać do zupy. Ze składników na zacierki zagnieść ciasto. Odrywać małe kawałki i formować kluseczki. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do dania. Po 5 minutach dodać kluseczki. Gotować jeszcze jakieś10 minut. Zupę zabielić śmietaną, przyprawić solą, pieprzem i majerankiem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aannkaa82 02.10.2015 17:09
Konkretna zupka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak