Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z zielonych warzyw z brokułem, fasolką i groszkiem

5.0
(26)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Przepis na zupę z zielonych warzyw: brokułów, cukinii, groszku, fasolki szparagowej oraz ziemniaków. Zdrowy posiłek z warzyw do przygotowania w 30 minut. 

Składniki:

SKŁADNIKI

zielony groszek 130 gramów
zielona fasolka szparagowa 130 gramów
brokuł 1 sztuka
cukinia zielona 1 sztuka
ziemniaki 1 sztuki
por 0.3 sztuki
koperek świeży 1.5 łyżki
bulion 1.5 litra
masło 1.5 łyżki

PRZYPRAWY

Kurkuma mielona Prymat 0.3 łyżeczki
Czosnek suszony Prymat 0.3 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat 2 szczypty
Sól morska jodowana Prymat w młynku 2 szczypty
Pieprz w młynku Prymat 3 szczypty

Porada

Warzywa ugotowane al dente zachowują najwięcej wartości odżywczych. Ich stopniowe dodawanie pozwoli uzyskać najlepszy efekt. Młoda zielona fasolka potrzebuje około 15 minut, aby była odpowiednio miękka. Zielony groszek potrzebuje około 10 minut, a brokuł około 5 minut.

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z zielonych warzyw z brokułem, fasolką i groszkiem

Przepis na lekką, zdrową i aromatyczną zupę z zielonych warzyw, którą przygotujemy w kilka chwil. Możemy podawać ją w lżejszej wersji lub wzbogacić o śmietanę, jogurt, a także zielone pesto. Świetnym i pożywnym dodatkiem do zupy będzie także jajko ugotowane na twardo, parmezan lub chipsy z boczku.

KROK 1. Niewielki brokuł dzielimy na różyczki, małą cukinię i ziemniaki kroimy na mniejsze kawałki, a z fasolek ocinamy końce i kroimy strączki na dwie lub trzy części. Pokrojony drobno por szklimy na maśle, a następnie dodajemy do niego ziemniaki i smażymy około 3 minut.

KROK 2. Do gotującego się bulionu* dodajemy kurkumę, czosnek, ostrą paprykę oraz podsmażone ziemniaki i por. Po 5 minutach dodajemy fasolkę, a po kolejnych 5 (od momentu ponownego zagotowania) zielony groszek oraz cukinię i gotujemy następne 5 minut. Po tym czasie dodajemy brokułowe różyczki i gotujemy wszystko jeszcze przez 5 - 6 minut.

* Zupę przygotowałam na bulionie drobiowym, ale w wersji wege świetnie sprawdzi się także intensywny bulion warzywny.

KROK 3. Na sam koniec dodajemy posiekany drobno koperek i doprawiamy całość solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Zupę możemy zabielić zahartowaną bulionem śmietanką lub podawać "czystą" z kleksem kwaśnej śmietany.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

malllwiina 31.07.2023 10:24
Bardzo ciekawy przepis, takiej zupy jeszcze nie jadłam.
Doradca Smaku 01.08.2023 06:35
Dziękuję! W serwisie znajdziesz też wiele innych ciekawych przepisów na zupy i nie tylko :) Zapraszam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak