Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z zielonych warzyw z brokułem, fasolką i groszkiem
Przepis na lekką, zdrową i aromatyczną zupę z zielonych warzyw, którą przygotujemy w kilka chwil. Możemy podawać ją w lżejszej wersji lub wzbogacić o śmietanę, jogurt, a także zielone pesto. Świetnym i pożywnym dodatkiem do zupy będzie także jajko ugotowane na twardo, parmezan lub chipsy z boczku.
KROK 1. Niewielki brokuł dzielimy na różyczki, małą cukinię i ziemniaki kroimy na mniejsze kawałki, a z fasolek ocinamy końce i kroimy strączki na dwie lub trzy części. Pokrojony drobno por szklimy na maśle, a następnie dodajemy do niego ziemniaki i smażymy około 3 minut.
KROK 2. Do gotującego się bulionu* dodajemy kurkumę, czosnek, ostrą paprykę oraz podsmażone ziemniaki i por. Po 5 minutach dodajemy fasolkę, a po kolejnych 5 (od momentu ponownego zagotowania) zielony groszek oraz cukinię i gotujemy następne 5 minut. Po tym czasie dodajemy brokułowe różyczki i gotujemy wszystko jeszcze przez 5 - 6 minut.
* Zupę przygotowałam na bulionie drobiowym, ale w wersji wege świetnie sprawdzi się także intensywny bulion warzywny.
KROK 3. Na sam koniec dodajemy posiekany drobno koperek i doprawiamy całość solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Zupę możemy zabielić zahartowaną bulionem śmietanką lub podawać "czystą" z kleksem kwaśnej śmietany.