Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Zupa z węgorza

0.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.

Składniki:

wegorz
1000 g
sól
do smaku
Sklep Prymat
Goździki całe Prymat
2 szt
Sklep Prymat
sok z cytryny
1 łyżeczka
miód
1 łyżeczka
cytryna
6 plastrów
jabłka suszone
8 plastrów
cebula
1 szt
śliwki suszone
5 szt
włoszczyzna
1 szt
pieprz mielony
do smaku
Liść laurowy suszony Prymat
2 szt
Sklep Prymat
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
6 szt
Sklep Prymat
Ziele angielskie całe Prymat
6 szt
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z węgorza

Rybę sprawiamy, zdejmujemy skórę, usuwamy kręgosłup, a mięso kroimy w dość grubą kostkę.Solimy delikatnie i skrapiamy sokiem z cytryny, po czym odstawiamy w chłodne miejsce na 15 minut.Suszone owoce zalewamy niewielką ilością przegotowanej wody i odstawiamy na godzinę.Włoszczyznę myjemy, obieramy i kroimy w kostkę.Cebulę obieramy i szpikujemy goździkami.Do rondla wrzucamy skórę i pozostałe odpadki z węgorza.Dodajemy pokrojoną włoszczyznę, cebulę, plastry cytryny, ziele angielskie, pieprz i liść laurowy.Zalewamy wszystko pięcioma szklankami gorącej wody, zagotowujemy i gotujemy dalej przez godzinę na małym ogniu.Mięso z węgorza zalewamy powstałym wywarem i gotujemy przez 10 minut na małym ogniu.Suszone owoce zagotowujemy, odcedzamy i kroimy w paski.Wrzucamy pokrojone owoce z powrotem do wody, w której się gotowały. Dodajemy miód i sok z cytryny.Dodajemy całość do wywaru z ryby, dokładnie mieszamy i gotujemy przez 10 minut.Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.Zupę podajemy z groszkiem ptysiowym lub grzankami z białego pieczywa.Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 22.04.2011 06:48
pycha
Krystyna32 22.04.2011 06:48
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak