Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z truflami

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wywar warzywny 0,5 ml
groszek mrożony 2 szklanka
kasza jaglana 0,5 szklanka ugotowana
cebula 0,5 sztuka
czosnek ząbki 1 sztuka
pomidory suszone 1 łyżeczka z czosnkiem i bazylią
papryczka chili 0,25 łyżeczka
olej rzepakowy 1 łyżka
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z truflami

Groszek rozmrażamy.

Czosnek i cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę.

W garnuszku podgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek i ciągle mieszając podsmażamy przez 60-90 sekund.

Dodajemy groszek, wlewamy wyraz warzywny i gotujemy do chwili aż groszek będzie miękki (około 2 minut).

Dodajemy suszone pomidory z czosnkiem i czarnuszką oraz chili. Miksujemy na gładki krem.

Zupę doprawiamy solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną i dokładnie mieszamy (kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, uprzednio przelewając ją gorącą wodą).

Gorącą zupę nalewamy na talerze i posypujemy startą na tarce czarną truflą. Trufle są bardzo aromatyczne, dlatego należy ich dodać tylko trochę, aby nie zdominowały za bardzo smaku zupy, a tylko nadały jej nieco eksluzywny aromat.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 29.05.2014 07:59
ciekawy pomysł
Rafcio 28.05.2014 21:50
trufli jeszcze nigdy nie jadłem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak