Zupa z suszonych grzybów

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • grzyby suszone

  • ziemniak

  • marchew

  • natka pietruszki

  • śmietana 12%

  • cebula

  • masło klarowane

  • sól

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zupa z suszonych grzybów foto
Grzyby dokładnie płuczemy, zalewamy zimną wodą (około 3 szklankami) i odstawiamy na godzinę, po czym gotujemy do miękkości (pod koniec gotowania lekko solimy). Większe kawałki grzybów kroimy w paseczki. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy.
Krok 2 - Zupa z suszonych grzybów foto
Marchew obieramy i nożykiem do dekoracji warzyw na całej jej dlugości wycinamy rowki, a następnie kroimy w talarki i dodajemy do wywaru.
Krok 3 - Zupa z suszonych grzybów foto
Cebulę kroimy w kostkę, przesmażamy na maśle i następnie dodajemy do pozostalych składników.
Krok 4 - Zupa z suszonych grzybów foto
Gdy warzywa będą miękkie, wlewamy śmietanę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 5 - Zupa z suszonych grzybów foto
Posypujemy natką pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 20.12.2015 19:52
Ile tych grzybów?
pacpaw 03.12.2011 11:47
a tutaj jak zwykle na bogato
Jarlin 23.11.2011 17:59
pyszna:)
kasiazur 23.11.2011 08:50
zupa grzybowa... najlepsza na wigilie jest

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat